ООН иска доказателство за местоположението на Пън

Организацията на обединените нации (ООН) заяви в петък, че иска доказателство за местоположението на китайската тенисистка Шуай Пън, която е в неизвестност, след като обвини в сексуален тормоз бивш вицепремиер на страната. Офисът на ООН за човешеки права призова за напълно прозрачно разследване на твърденията на бившата шампионка на двойки от Големия шлем срещу Гаоли Джан.

Шуай Пън.

Ще бъде важно да има доказтелство за нейното местоположение и здраве и ще призовем за напълно прозрачно разследване на обвиненията й в сексуален тормоз. Според информацията, с която разполгаме, Пън, бивша номер 1 на двойки, е в неизвестност откакто заяви в социалните мрежи, че е била сексуално тормозена. Ще акцентираме, че е важно да знаем къде е тя и какво е състоянието й, да знаем за нейното здраве. Мислим, че ще бъде важно да има разследване относно нейните твърдения“, каза Лиз Тросел, говорител за офиса на Мишел Башеле – шеф на човешките права в ООН, пред журналисти в Женева.

Припомняме, че 35-годишната Пън, бивша шампионка на двойки от Уимбълдън и Ролан Гарос, сподели на китайската социална мрежа Уейбо по-рано този месец, че бившият вицепремиер Джан я е „принудил“ да прави секс с него по време на дългосрочна връзка. Твърденията бързо бяха премахнати от социалната платформа и оттогава местоположението й е неясно, което доведе до огромни опасения сред нейни колеги.

Тросел допълни, че често е много трудно за жертви на сексуално посегателство да разкрият за случилото се. „Сексуалният тормоз се открива във всяка сфера на обществото. По отношение случая на Шуай Пън, ние призоваваме за разследване с пълна прозрачност. Важно е да гарантираме справедливост за жертвите, хората, които са страдали от подобни ужасни травми. Много често е предизвикателство за тях да направят тези твърдения публично достояние“, завърши тя. /БГНЕС