ООН: И „Хамас“, и Израел са извършили военни престъпления

Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че и „Хамас“, и Израел са извършили военни престъпления след избухването на конфликта миналия месец, съобщи Си Ен Ен.


"Зверствата, извършени от палестинските въоръжени групировки на 7 октомври, бяха отвратителни, брутални и шокиращи, те са военни престъпления - както и продължаващото задържане на заложници", заяви комисарят Фолкер Тюрк. "Колективното наказание от страна на Израел на палестински цивилни граждани също представлява военно престъпление, както и незаконната насилствена евакуация на цивилни граждани."

Тюрк направи тези забележки, след като посети граничния пункт Рафах, който той нарече символично спасително въже за 2,3 милиона души в Газа.

"Спасителната линия е несправедливо, възмутително изтъняла", каза той, като призова за доставяне на повече хуманитарна помощ в анклава.

Върховният комисар също така призова и двете страни да се споразумеят за прекратяване на огъня въз основа на три императива, свързани с правата на човека: доставка на помощи за Газа, освобождаване на заложниците от „Хамас“, както и осъществяване на "окончателен край на окупацията, основан на правата на палестинците и израелците на самоопределение и на техните законни интереси в областта на сигурността".

"Дори в контекста на 56-годишната окупация, настоящата ситуация е най-опасната от десетилетия насам, с която се сблъскват хората в Газа, в Израел, на Западния бряг, но и в регионален план", каза той.

Израелските военни коментираха обвиненията във военни престъпления, като заявиха:

"Ударите на ЦАХАЛ по военни цели са подчинени на съответните разпоредби на международното право, включително вземането на осъществими предпазни мерки и след преценка, че очакваните случайни щети за цивилното население и гражданската собственост не са прекомерни спрямо очакваното военно предимство от атаката"./БГНЕС