ООН: 43 милиона души в Латинска Америка и Карибите са гладували през 2022 г.

През 2022 г. гладът е засегнал около 43,2 милиона души в Латинска Америка и Карибите, което представлява около 6,5% от населението на региона, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН /ФАО/.


Макар и с подобрение в сравнение с 2021 г., цифрата е по-висока от тази преди Ковид пандемията - представлява около шест милиона гладуващи от 2019 г., заяви Агенцията в регионален преглед на продоволствената сигурност и храненето.

Като причини за тежкото положение в региона ФАО посочи пандемията, климатичната криза и войната в Украйна, както и икономическото забавяне, инфлацията на цените на храните и неравенството в доходите.

"Всеки пети човек в региона няма достъп до здравословна храна, а недохранването във всичките му форми, включително изоставането в растежа на децата, недостигът на микроелементи и затлъстяването, продължават да бъдат основно предизвикателство", се казва в доклада.

Разпространението на умерена или тежка продоволствена несигурност в Латинска Америка и Карибския басейн - 37,5 % или около 247,8 милиона души - е по-високо от световния показател от 29,6 %, се казва още в доклада.


ФАО определя продоволствената несигурност като липса на редовен достъп до достатъчно безопасна и питателна храна за нормален растеж и развитие и за активен и здравословен живот.

В доклада се посочва, че една четвърт от възрастното население на региона страда от затлъстяване, а броят на децата с наднормено тегло на възраст под пет години надхвърля световните оценки.

В доклада се добавя, че разходите за здравословно хранене са най-високи от всички региони в света./БГНЕС