ООН: 100 000 цивилни жертви на войната в Афганистан през последното десетилетие

Повече от 100 000 афганистански цивилни са били убити или ранени през последното десетилетие, съобщава ООН, подновявайки призивите за прекратяване на кървавия 18-годишен конфликт.

Съобщението идва в момент, в който талибаните и САЩ продължават да водят преговори, насочени към прекратяване на най-дългата война на Америка, след като през септември преговорите бяха прекратени от президента Доналд Тръмп поради атаки на бунтовниците.

Въпреки това боевете продължават да бушуват в цялата страна, като обикновените афганистанци често носят основната тежест на насилието.

"Признаваме с изключителна тъга, че жертвите сред цивилните граждани наскоро надминаха 100 000 само за последните 10 години, от времето, когато мисията за помощ на ООН в Афганистан (UNAMA) започна систематично документиране на жертвите сред цивилното население", заяви Тадамичи Ямамото, специалнен представител на ООН в Афганистан.

"Организацията на обединените нации настоятелно призовава участниците във всички усилия за мир да се замислят за милионите обикновени афганистанци, особено жертвите на конфликта, които искат шанс да живеят в мир, за да могат да възстановят живота си."

Мрачната статистика идва и дни, след като официални лица обявиха предварителни резултати от последните президентски избори в Афганистан, които поставиха президента Ашраф Гани на път да си осигури втори мандат. Талибаните отдавна разглеждат Гани като американски стожер и отказват да преговарят с него, което кара мнозина да се опасяват, че битките ще продължат, дори ако САЩ осигурят евентуална сделка с бойците.

По-рано тази година ООН съобщи, че "безпрецедентен" брой цивилни лица са били убити или ранени в Афганистан от 1 юли до 30 септември тази година, заявявайки, че в този период е имало 1 174 смъртни случая и 3 139 ранени.

ООН установи, че миналата година е била най-смъртоносната, като най-малко 3 804 цивилни смъртни случаи са причинени от войната - включително 927 деца. /АФП