Онлайн хазартът завладя Гърция

Според данни на Гръцката комисия по хазарта (EEP) през последните осем месеца (януари-август) гърците са похарчили зашеметяващите 22,7 милиарда евро за онлайн хазарт, в казина, лотарии и конни надбягвания, пише "Катимерини".

По-конкретно, данните на EEP показват, че хазартните компании са "върнали" 92,5 % от залозите, което означава, че играчите са загубили 1,7 млрд. евро през осеммесечния период.

Общият оборот на хазартната индустрия е нараснал с 28% в сравнение със същия период на 2022 г.

Прогнозите сочат, че секторът (TGR), който има значителен принос за данъчните приходи, ще постави нов рекорд тази година, тъй като темпът на растеж на онлайн хазарта е още по-висок - 33% за осемте месеца.

Миналата година гърците са заложили 29,2 млрд. евро на хазарт, като през 2019 г. този показател е бил 16 млрд. евро. Онлайн хазартът заема лъвския пай от TGR, като за периода януари-август показва оборот от 17 млрд. евро, който се е увеличил с 33% в сравнение с първите осем месеца на 2022 г.

Това увеличение на общия оборот от хазартни игри е резултат от преминаването към онлайн залагания с течение на времето.

През 2015 г. 24-те компании, работещи по преходна мярка до получаването на лицензи през лятото на 2021 г., са имали общ оборот от 2 млрд. евро.

През 2019 г. тази сума се увеличи повече от четири пъти (до 8,5 млрд. евро), през 2021 г. нарасна повече от два пъти до 17,5 млрд. евро, а след това през 2022 г. достигна 21,3 млрд. евро.

Общите брутни приходи от игри на дружествата, които се определят, като от заложените суми се извадят печалбите, разпределени на печелившите играчи, също показват възходяща тенденция.

Според оценките на EEP секторът на хазарта в Гърция се е увеличил с 13% през този осеммесечен период до 1,7 млрд. евро спрямо същия период на 2022 г.

Дори и така, не всички "играчи" могат да се възползват от силното развитие на игралната индустрия. Въз основа на данните от 2021 г., предоставени от EEP, наземните казина са натрупали загуби поради преминаването към онлайн залагания, като половината от тях показват отрицателен собствен капитал поради високите оперативни разходи и продължителното затваряне по време на пандемията./БГНЕС