Олена Зеленска: Имам нужда от семейството си, войната струва скъпо

Първата дама на Украйна, Олена Зеленска, разказа пред Би Би Си за емоционалното въздействие, което инвазията на Русия и последвалата война са оказали върху семейството ѝ.

Тя сподели, че е трудно да вижда децата си да живеят в несигурност и да не могат да планират бъдещето си.

Зеленска също така разказа, че семейството ѝ липсва, тъй като не могат да прекарват времето си заедно.

"Може да е малко егоистично, но имам нужда от съпруга си, а не от историческа личност, до мен", каза тя.

Когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г., Елена Зеленска прекарва месеци, криейки се на тайни места заедно с децата си.

Тя описва емоционалното си състояние в началото на инвазията като "постоянно усещане за адреналин". С течение на времето осъзнава, че е "необходимо" да се успокои и да започне да живее в "съществуващите условия".

След като излиза от укритието миналата година, войната изтласка бившата сценаристка в светлината на прожекторите и оттогава тя пътува по света, за да се среща с лидери и да изнася речи.

"Със съпруга ми не живеем заедно, семейството е разделено", казва Елена Зеленска пред Би Би Си, "Имаме възможност да се виждаме, но не толкова често, колкото ни се иска. На сина ми му липсва баща му."

"Но ние оставаме силни, имаме сили и емоционално, и физически. И съм сигурна, че ще се изправим заедно", добави тя.

Несигурността на живота в условията на война обаче е струвала емоционално скъпо на децата ѝ.

"Боли ме, когато виждам, че децата ми не планират нищо. Дъщеря ми е на 19 години. Те мечтаят за пътувания, за нови усещания, емоции. Тя няма такава възможност."

"Има времеви граници за това, което можеш да си позволиш, те съществуват и ние се опитваме да живеем в тях."

Първата дама и президентът на Украйна Володимир Зеленски са двойка още от гимназията, а след това работят заедно в комедийна трупа и телевизионно студио - той като актьор, а тя като сценарист.

Сега тя размишлява, че никога не е мечтала, че съпругът ѝ ще се превърне в "историческата личност", която е днес, и казва, че ѝ липсва и има нужда той да бъде до нея като неин съпруг.

Елена Зеленска каза, че президентът "наистина има енергия, воля, вдъхновение и упоритост да се справи с тази битка".

"Аз вярвам в него. И го подкрепям. Знам, че има достатъчно сили. За всеки друг човек, когото познавам, мисля, че тази ситуация би била много по-трудна. Той наистина е много силен и издръжлив човек. И тази устойчивост е това, от което всички ние се нуждаем в момента."

Дейността ѝ като първа дама е съсредоточена върху подпомагането на украинците да се справят с психологическото въздействие на войната и тя се подготвя да бъде домакин на предстояща среща в Киев, която ще бъде посветена на психичното здраве и устойчивостта.

"Наистина се надявам, че мога да вдъхновя някого, да му дам надежда или съвет, или да докажа с примера си, че живеем, работим, вървим напред", разсъждава тя.

"Никой не може да знае какво го очаква. В края на краищата, никой не може да си представи, че през XXI век ще започне такава война в средата на Европа, че тя ще бъде толкова жестока. Кървава война. И така. Никога не съм си представяла, че ще бъда в тази роля по това време".

Украинците не могат да бъдат сигурни в утрешния ден или да имат вяра в бъдещето, обясняи Зеленска - "но имат надежда".

"Имаме големи надежди за победа, но не знаем кога ще дойде тя. И това дълго чакане, постоянният стрес оказват своето влияние". /БГНЕС