Оклахома и Хюстън размениха Уестбрук и Пол

Ръсел Уестбрук премина от Оклахома Сити Тъндър в Хюстън Рокетс за Крис Пол и два пика в първи кръг на НБА Драфта, съобщиха няколко източници в САЩ. „The Houston Chronicle“ и ESPN, цитирайки неназовани източници, предадоха за сделката – последният бомбастичен трейд в лигата, който е свързан със звездни баскеболисти и предполага огромни промени в стартовите петици на отборите.

Хардън (л) и Уестбрук (д) ще обединят отново сили в Хюстън Рокетс, след като играха заедно в продължение на три сезона в Оклахома Сити Тъндър.

Осемкратният участник в „Мача на звездите“ Ръсел Уестбрук, избраният за „Най-полезен играч“ на НБА през 2017, ще се събере отново с определения за „Най-полезен играч“ в лигата за 2018 Джеймс Хардън – неговият бивш съотборник в Тъндър, който напусна „гръмотевиците“ в посока Рокетс през 2012. И двамата искаха да обединят отново сили след трите си сезона заедно в Тъндър. „Ще бъде интересно и забавно“, сподели собственикът на „ракетите“ Тилман Фертита за Fox 26 TV. „Джеймс и Ръсел искаха да играят заедно. Казах в края на годината, че никога няма да останем в безизходица. Винаги ще се опитваме да станем по-добри. Мисля, че този трейд ще ни направи по-добър отбор. Мразя факта, че се разделяме с Крис Пол, но почувствахме, че правим правилното нещо, за да станем по-добри“, добави той. Пол, който на 34-годишна възраст може да погледне към други трейд опции на пазара, според източници, се присъединява към Тъндър заедно с първите пикове на Хюстън от 2024 и 2026, както и с правото на „гръмотевиците“ да разменят първи избори в Драфта с Рокетс през 2021 и 2025. Хардън водеше сред реализаторите на НБА в последните два сезона, вкарвайки средно по 36.1 точки през изминалата кампания. Уестбрук, от своя страна, имаше средно по трипъл-дабъл за последните три сезона – през изминалата кампания неговите показатели бяха 22.9 точки и най-високи в кариерата – 11.1 борби и 10.7 асистенции. Тъндър достигнаха до плейофите и в трите сезона с Хардън и Уесбрук в състава, завършвайки осми на Запад през 2010, четвърти през 2011 и втори през 2012, когато загубиха от ЛеБрон и Маями Хийт във финала на НБА.

Заедно, 29-годишният Хардън и 30-годишният Уестбрук, могат да сформират отличен тандем в Западната конференция, в която вече са действащият „Най-полезен играч на финалите“ Кауай Ленърд и бившият баскетболист на Тъндър Пол Джордж в Ел Ей Клипърс, плюс ЛеБрон Джеймс и Антъни Дейвис в Ел Ей Лейкърс. В добавка, тимовете на Денвър, Юта и Портланд и шампионът в три от последните пет сезона Голдън Стейт се подсилиха, което предвещава изключително непредсказуем сезон на Запад, където „воините“ бяха финалисти в последните пет кампании. /БГНЕС