ОИСР повиши прогнозата за световния икономически растеж

ОИСР повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж, след като инфлацията се понижи, а Китай излезе от ограниченията на Covid, но предупреди за уязвимост, каквато се наблюдава в сътресенията в банковия сектор на САЩ, предаде АФП.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че сега очаква световната икономика да нарасне с 2,6% през тази година в сравнение с 2,2% в предишната си прогноза от ноември.

Но тя остава под 3, 2% разтеб, наблюдаван през 2022 г., заяви базираната в Париж ОИСР в актуализираната си икономическа прогноза, озаглавена "Крехко възстановяване".

"Вече започнаха да се появяват повече положителни признаци, като настроенията на бизнеса и потребителите започнаха да се подобряват, цените на храните и енергията спаднаха и Китай напълно отвори врати", заяви ОИСР в своя междинен доклад за икономическите перспективи.

Но тя предупреди, че "подобрението на перспективите е все още крехко. Рисковете са малко по-добре балансирани, но все още са насочени надолу".

ОИСР посочи несигурността относно хода на войната в Украйна, риска от подновяване на натиска върху енергийните пазари и въздействието на повишаващите се лихвени проценти.

Централните банки по света повишиха лихвените проценти в опит да укротят високата от десетилетия инфлация, но пазарите се опасяват, че нарастващите разходи по заемите могат да тласнат икономиките към рецесия.

"Признаци за въздействието на по-строгата парична политика започнаха да се появяват в някои части на банковия сектор, включително в регионалните банки в САЩ", заяви ОИСР.

"По-високите лихвени проценти биха могли да имат и по-силно въздействие върху икономическия растеж от очакваното, особено ако разкрият основни финансови уязвимости."

Главният икономист на ОИСР Алваро Сантос Перейра обаче заяви пред репортери, че не съществува "системен риск".

Той заяви, че ситуацията е различна от тази по време на финансовата криза от 2008 г., тъй като сега има по-силно регулиране, повечето банки са "много добре капитализирани", а централните банки и регулаторните органи са реагирали "решително".

ОИСР обаче заяви, че все още е необходимо повишаване на лихвените проценти за борба с инфлацията, тъй като натискът на енергийните пазари може да се появи отново.

В четвъртък Европейската централна банка повиши лихвените си проценти с внушителните 50 базисни пункта, докато Федералният резерв на САЩ заседава следващата седмица.

ОИСР намали прогнозата си за инфлацията с 0,1 процентни пункта до 5,9% през 2023 г., въпреки че повиши прогнозата си за базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и енергията, до 4,0%.

Организацията също така повиши икономическите си прогнози за 2024 г., като предвижда растеж от 2,9% спрямо 2,7% в предишната прогноза.

Внезапното решение на Китай да отмени ограниченията на Covid през декември също доведе до подобряване на прогнозата.

Втората по големина икономика в света се очаква да се възстанови през тази година с 5,3% растеж, заяви ОИСР, като повиши предишната си прогноза от 4,6%. Миналата година тя се разшири с три процента.

Организацията повиши прогнозата си за растежа на САЩ до 1,5 %, а тази за еврозоната беше ревизирана до 0,8 %, като и в двата случая прогнозата беше повишена от 0,5 % в предишната прогноза.

ОИСР намали прогнозите си за растежа на Япония през 2023 г. до 1,4 %. /БГНЕС