Огромно множество иска оставката на Гешев пред Съдебната палата

Огромно множество от недоволни граждани се събраха пред Съдебната палата на протест с искане оставката на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите скандират „Оставка”. Протестът е на Правосъдие за всеки, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!". Гражданите искат предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.

Протест има и във Варна, и Брюксел, съобщиха протестиращите. Пред кабинета на главния прокурор са се събрали няколко недоволни граждани, които стоят там от обяд, обградени са от полиция. Те обясняват, че охраната не допуска хора отвън да им качат храна и вода.

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов коментира в отговор на въпрос на БГНЕС, че случващото се днес е в резултат на това, че българските граждани не вярват на прокуратурата, не вярват и на Гешев. „И американското правителство не вярва на прокуратурата и на Гешев, и затова се налага да му върши работата. Има една гражданска реакция, срещу това, което се разпознава, масирана атака срещу усилията в службата да има някаква промяна“, каза той. Иванов заяви още, че няма скандал между службите за сигурност.

„Има съмнение за извършени злоупотреби със СРС-та, започнати са някакви проверки от изпълнителната власт и в един момент има едно масирано атакуване на всички лица, които са ангажирани с тези проверки - новите ръководители на съответните структури и хората, които са ангажирани с тези проверки. Това сме го виждали. Това е механизъм за сплашване, това е механизъм за запушване на усти, това е механизъм за разпростиране на един процесуален чадър върху тези факти“, коментира той. Христо Иванов коментира и наложените санкции от САЩ на Божков, Пеевски и други лица.

„Корупцията не беше разследвана, това беше покрито, защото води директно към Бойко Борисов и неговите шкафчета. Това е присъда за шкафчетата, присъда произнесена от българските граждани и сега държавният департамента и министерството на финансите на САЩ се присъединяват към тази присъда. Тази оценка идва в отговор на нашата способност, на реакцията на българското общество“, заяви Иванов.

По думите му основните герои тук са българските журналисти, които са разследвали фактите и са ги направили видими. Според него заслужа за забелязването на случващото се в България се дължи и на гражданите, които са се организирали и излезли многократно на улицата.

„Америка отчита променените реалности в София, иска да бъде адекватна, иска да покаже приятелство към българското общество и прави един жест към промените в България“, убеден е той и обясни, че санкционирането по закона „Магнитски“ означава, че американското правителство налага една поредица от санкции към всички свързани компании и финансови интереси на лицата, които са определени по този закон.

„Това не е съдебен процес. В този процес няма да последват доказателства, американското правителство няма да свърши нашата работа да разследва и докаже тази констатация. Става дума за това, че те имат информация, това са неща, които ние знаем и те знаят. Оттук нататък наша работа си е българското правосъдие да бъде приведено в състояние да даде оценка за тези реалности, защото досега то си затваряше очите за тях. В този смисъл това е поредната присъда по отношение на Гешев“, коментира лидерът на „Да, България“.

Георги Георгиев от БОЕЦ пък заяви, че случващото се у нас не е битка на партиите и на политиците и коментира, че първата битка – оставката на Бойко Борисов е факт и остава тя да бъде дадена от Иван Гешев. Георгиев обяви, че от утре, всяка сутрин в 9 часа ще блокират входа на съдебната палата, за да не може да влезе, по негови думи, злото и призова хората да дойдат утре.

Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ заяви, че в тази битка има две страни - от едната страна са мутрите, които смачкват човешки съдби и подслушват, а от другата страна са гражданите.

„Това е битката за нашето бъдеще, за нашата страна и за нашите ценности. В тази битка не може да има неутрални, неутралните помагат на мутрите“, заяви той и попита насъбралото се множество дали ще продължат заедно докрай в тази битка, а то от своя страна му каза „да“.

Николай Зехирев разкри на какви машинации и манипулации на гласовете е станал по време на парламентарните избори и обеща на предстоящите избори това да не се допуска.

„И на тези избори не трябва да губим никаква бдителност, защото цялата ни държава е обзета от тази хидра, октопод, на абсолютно всички нива. Всичко е обзето от мафията“,заяви той. По думите му „шареният“ парламент е успех, както и предсрочните избори, но вече е важно да имаме стабилен парламент.

Протестиращите се отправят към ВСС, където ще запалят лампите, символ на осветяването. Там те отново ще поискат предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Според тях това е възможно, но ВСС трябва да надмогнат зависимостите и да вземат мъдро решение. /БГНЕС