Ограниченият контрол върху газовите запаси заплашва Европа със студена зима

Европа работи усилено, за да запълни газовите си запаси преди настъпването на зимата, но болезнената истина е, че националните правителства имат ограничен контрол върху тези запаси. Само около 10% от газа в хранилищата от Италия до Нидерландия са под прекия контрол на публичните власти чрез националните стратегически резерви. Останалата част е в ръцете на международни търговски дружества, комунални услуги и промишлени групи, които могат свободно да продават газа на този, който предложи най-висока цена, дори това да е друга държава. Това означава, че една студена вълна в Германия може да предизвика наплив за газ в съседните държави и да постави на изпитание солидарността на Европа. Това сочи анализ на Блумбърг.

Газовата мрежа в региона трябва да функционира по такъв начин, че да позволява доставки между страните. Докато има достатъчно гориво в системата, тя би трябвало да се балансира. Но системата не функционира при сценарий като сегашната криза.

"Практическите аспекти на системата досега не са били реално тествани. Много ще зависи от това колко тежка ще бъде предстоящата зима", каза Греъм Фрийдман, анализатор в консултантската фирма Wood Mackenzie. Според него, ако тя бъде много студена, запасите от газ могат да спаднат под 10% в края на март. Подобна ситуация може да предизвика надпревара за доставки преди следващата зима.

Въпреки че Европа не разполага с прозрачни данни за това кой притежава съхранявания газ, по-голямата част от него е собственост на компании за комунални услуги, включително на контролирани от държавата фирми, които ще трябва да изтеглят газ от хранилищата, за да снабдяват домакинствата и промишлените потребители, твърдят източниците, запознати с анализа. По-малки количества газ се контролират от търговски дружества като Glencore Plc и Vitol Group, чийто интерес е да увеличат максимално стойността на портфейлите си. Но те са сравнително незначителни играчи поради свързаните с това високи разходи и новите регулации, които създават още повече пречки, заявиха източниците при условие за анонимност.

Опасенията за доставките на газ през зимата стимулираха усилия за запълване на хранилищата, които в момента са близо до своя пик и над петгодишната си средна стойност. Но за да избегнат рисковете, правителствата могат да задействат извънредно положение. При такъв сценарий Федералният орган за електроенергийните мрежи на Германия, както и другите национални органи, ще има право да разпореди дали газът да остане в хранилището или да бъде изтеглен. Това ограничение може да постави съседните държави в кризисна ситуация.

Германия е зависима от други държави, тъй като нейните залежи покриват само 25% от годишното търсене. Полша също се намира в несигурно положение. Петата по население страна в ЕС с 38 млн. жители разполага с по-малък капацитет за съхранение на газ от Словакия - страна с население от 5,5 млн. жители.

Ако системата работи, цените ще се повишат там, където търсенето е най-силно, и тъй като доставките се придвижват към пазарите с най-високи цени, цените в страните, където има достъп до газови запаси, ще се повишат в отговор, казва Ник ван Кутерен, търговец в холандската енергийна компания PZEM NV. "Предстои да видим колко ефективен е пазарът", допълва той.

Ценовите деформации вероятно ще се появят през следващите месеци, тъй като доставките от Русия, които през миналата година покриваха 40% от нуждите на континента, бяха драстично намалени. Това увеличава перспективата за транспортиране на газ от един пазар на друг, така че с понижаването на температурите големи пазари като Германия и Полша биха могли да привлекат доставки от Италия, Австрия и Нидерландия.

Въпреки че разполага с най-големия капацитет за съхранение в Европа, Германия традиционно използва резервите на Австрия, за да може най-голямата европейска икономика да отоплява домовете си и да поддържа работата на фабриките си. През зимата Австрия обикновено функционира като доставчик, като над две трети от капацитета ѝ за съхранение често се предоставя на други държави. Чешката република и Унгария също разполагат с капацитет за съхранение, по-голям от вътрешните им нужди. /БГНЕС