Одит търси причините за финансовия проблем в НХА

"Националната художествена академия е била, е и ще бъде водещата образователна институция по изобразително изкуство и дизайн в България. Дори в период на големи финансови затруднения тя изпълнява стриктно задълженията си по обезпечаване на учебния процес".

Сградата на Художествената академия в София

С тези думи започва официалната позиция на Академичната общност на висшето учебно заведение, чийто ректор проф. Николай Драчев подаде оставка, а подкрепа за поста получи проф. Велислав Минеков. Напрежението в НХА ескалира, след като около 200 преподаватели и служители все още не са получили заплатите си за ноември и декември. Средствата са били изхарчени за ремонти.

Красимир Вълчев: Държавата няма нищо общо с кризата в НХА

„Академичната общност е единна и водена от основното си задължение – да дава висококачествено и съвременно образование. Заявяваме, че има наличие на финансов проблем, причините се установяват от вътрешни комисии и с помощта на държавата е назначен одит. След като се изяснят резултатите от проверката, обществеността ще бъде уведомена своевременно за причините и лицата довели до формирането на финансова криза и ударите по реномето и позициите на НХА”, се казва в позицията.

Доц. д-р Лиляна Вълчева: Ректори се крият зад автономия, измислена от тях

Академичната общност призовава медиите проблемът не бъде манипулиран, съмнително разследван и използван от хора и организации за лични каузи и интереси, чрез публикации на фалшиви новини, уронващи името й, достойнството на преподаватели и служители от НХА. /БГНЕС

Тагове: