Одит: Случайното разпределение на дела се манипулира

Централизираната система за случайно разпределение на делата в съдебната система може да бъде обект на цялостна неоторизирана манипулация. Това е констатирал одит на системата, извършен в периода 17 февруари - 9 март тази година, пише „Правен свят“.

До инспекцията се стигна след близо едногодишен дебат в Пленума на Висшия съдебен съвет, завършил в края на миналата година с възлагането на проверка от външен оценител. Изводите от одитния доклад изправят съдебната система пред най-тежката й криза от приемането на България в Европейския съюз, с оглед на факта, че компрометираната система за разпределението на делата на случаен принцип функционира в този си вид вече пет години.

В този период е било възможно хиляди граждански, наказателни и особено търговски дела да попадат "случайно" при определени съдии и съдебни състави. И ако досега в храмовете на Темида се твърдеше, че за да попадне делото при "правилния" докладчик мизата е 10 000 евро, то тази "публична тайна" е на път да се официализира.

Докладът разкрива фрапиращи данни, според които абсолютно всеки, разполагащ с квалифициран електронен подпис, бил той магистрат или дори адвокат, има възможност да влезе в системата за случайно разпределение и да изпрати конкретно интересуващо го дело на предварително определен магистрат или съдебен състав. Тази манипулация е могла да се осъществи на всички нива в съдебната система, без значение дали делото се разглежда пред районен, окръжен или дори пред върховен съд. Документирано е, че в системата се е влизало дори в тъмната част на денонощието.

Член на ВСС, запознат с доклада на външните експерти, коментира с изненада пред "Правен свят", че служители от ИТ-отдела на кадровия орган буквално са саботирали проверката. ИТ-специалистите на ВСС, които отговарят за функционирането на системата, са отказали да осигурят пълен достъп до сървъра за случайно разпределение на делата на одиторите, като така са попречили на установяването на точните IP-адреси, от които е ставало разпределянето на дела, както и дали умишлено са прикривани следи на нерегламентиран достъп.

Саботажът от страна на чиновниците от ВСС е само един от множеството опити тази система да продължи да функционира без никакъв контрол или външен одит. Всеки опит такъв да се осъществи през годините е бил провален. Повече от странно е, че фирмата, която въвежда в експлоатация системата, отдавна няма действащ договор с ВСС за поддръжка, но въпреки това продължава да изпълнява работата си напълно безвъзмездно.

Очакванията са притеснителните разкрития да станат обект на обсъждане на заседанието на Пленума на ВСС, което макар и онлайн, би трябвало да се проведе на 9-ти април, пише още „Правен свят“. /БГНЕС