Обвиниха Живко Коцев за участие в престъпна група

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев излезе от сградата на анатикорупционната комисия в сряда с обвинение.


Той е привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна група, част от която са бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и задочно - Никола Николов, по прякор Паскал. Освен това му е наложена парична гаранция от 20 хиляди лева.

В късния следобед в сряда, Коцев реши да запази пълно мълчание, след като прекара над три часа в КПКОНПИ. Адвокатите му Даниела Доковска и Илиян Василев препратиха всички медийни въпроси към прокуратурата.

"Въпрос на време е да докажем нашите твърдения, че господин Коцев не е извършил абсолютно никакво престъпление", каза адвокат Василев.

БГНЕС припомня, че името на Живко Коцев бе намесено в контакти с контрабандни канали. Негови снимки в комапнията на контрабандисти бяха разпространени онлайн. Името му попадна в информации, свързани с Николай Николов-Паскал, бившата директорка на митниците Петя Банкова и Марин и Стефан Димитрови.

В рамките на изминалите седмици и дни Коцев първо подаде оставка, но два дни по-късно я оттегли и каза, че е действал под натиск. Под натиска на министър Калин Стоянов, изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, шефката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, нейния заместник - Христо Кръстев, както и с шефа на КПКОНПИ Антон Славчев.

Денков сезира ad hoc прокурора по разследването на главния прокурор - Даниела Талева. След това ръководителят на Наказателната колегия на ВКС разпореди преписката, образувана по сигнал на министър-председателя в оставка акад. Николай Денков, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.

В състава на служебния кабинет "Главчев" Калин Стоянов остава начело на МВР.

На 10 април президентът Румен Радев подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР. Така на мястото на Коцев бе назначен временно Димитър Кангалджиев. /БГНЕС