Обвиниха принц Хари, че "въоръжава" пропагандната машина на Иран

Настоящи и бивши британски военни командири обвиниха херцога на Съсекс, че е "дал аргументи" на иранската пропагандна машина и е използвал военната си кариера за финансова изгода.

В отговор на критиките на Обединеното кралство за екзекуцията на 61-годишния Алиреза Акбари през уикенда Техеран заяви, че Великобритания "не е в състояние да проповядва" за правата на човека след неотдавнашното признание на принца за убийството на талибани в мемоарната му книга "Spare".

Един афганистански командир заяви, че Хари "се е превърнал в инструмент на режима в Техеран", а полковник, служил в Афганистан, заяви, че Хари трябва да поеме отговорност за това, че е позволил на Иран да сравни убийството на политически противник със законна смърт във въоръжен конфликт.

Принц Хари беше остро критикуван за признанието си, че е убил 25 членове на талибаните, след като Иран го използва, за да защити обесването на британско-ирански гражданин

Иранският режим използва признанието на принц Хари, че е убил 25 талибани в Афганистан, за да се прицели във Великобритания на фона на ескалиращия спор около екзекуцията на Алиреза Акбари (горе)

За разочарование на много бивши колеги и военни командири принцът реши да разкрие личната си равносметка за отчетените врагове.

Той също така разказа, че е обезличавал противниците си на бойното поле, смятайки ги за "шахматни фигури", които трябва да бъдат премахнати "от дъската", а не за човешки същества.

Иран се възползва от забележките на Хари, след като министър-председателят Риши Сунак определи обесването на г-н Акбари, обвинен, че е бил шпионин на MI6, като "безсърдечен и страхлив акт, извършен от варварски режим".

Вчера Министерството на външните работи на Иран отвърна на удара, като написа в Туитър: "Британският режим, чийто член на кралското семейство смята убийството на 25 невинни хора за премахване на шахматни фигури от дъската и не съжалява за това, както и тези, които си затварят очите за военно престъпление, не са в състояние да поучават другите за правата на човека".

Смята се, че само няколко дни преди смъртта си г-н Акбари е бил жестоко пребит в затвора, преди да даде това, което изглежда е било насилствено признание.

В аудиосъобщение, излъчено по персийската служба на Би Би Си, той казва, че е бил измъчван, за да го накарат да признае престъпления, които не е извършил. Иранските му похитители го описват като "един от най-важните агенти на британското разузнаване в Иран"./БГНЕС, Би Би Си

Лондон / Великобритания