С Общото събрание на прокурорите приключват изборите за квотата в следващия ВСС

С Общото събрание на прокурорите приключват изборите за 11-членната професионална квота в следващия Висш съдебен съвет.

8 са кандидатите за четирите места в Прокурорската колегия. Имащите право на глас прокурори са 1513, съобщава БНР. Както при изборите при следователите и съдиите, процедурата ще протече в две части - изслушването на кандидатите днес и избор - следващата събота и евентуално неделя.

За позиции в следващата Прокурорска колегия се борят една от заместничките на главния прокурор Иван Гешев - Красимира Филипова, трима прокурорски шефове- Владимир Николов, окръжен прокурор на Плевен и председател на Асоциацията на прокурорите, Владимир Чавдаров, апелативен прокурор на Варна и Димитринка Шкодрова, зам.-окръжен прокурор на Ямбол, трима редови прокурори - Добринка Калчева, от Апелативната прокуратура – Пловдив, Николай Любенов от Върховната касационна прокуратура, прокурорът от Софийската районна прокуратурата Пламен Петков, както и един делегиран прокурор - Станислав Стойков.

Днес те, освен че ще представят концепциите си, ще отговарят на въпросите на колегите си и на неправителствени организации. Дотук своите представители в следващия ВСС избраха следователите и съдиите.

Както техните форуми, и днешното Общо събрание минава под сянката от неизвестността - ще има ли пленарно време, за да бъде избрана и 11-членната парламентарна квота, за да може на 3 октомври да е факт напълно комплектован съставът на следващия съдебен кадрови орган. /БГНЕС