Общинарите решават за стипендиантски програми за детската градина в „Манастирски ливади”

Продължават стипендиантските програми на Столична община за студенти по медицински и здравни грижи. Общинарите ще обсъждат и бъдещето на новата детска градина за 200 деца, която трябва да отвори врати в квартал „Манастирски ливади”-изток, предаде репортер на БГНЕС.

Става дума за нова детска градина за 2 яслени и 6 градински групи, която ще бъде открита в район „Триадица“. 131 ДГ е изградена в изпълнение на Програмата за „Строителство на детски градини 2021-2023 година“.

Район “Триадица“ е един от най-бързо разрастващите се на територията на Столичната община. В него засега функционират 8 общински детски градини, от които само в три има яслени групи. Постоянното разрастване на новите жилищни квартали „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“ води до увеличаване броят на децата до 3 годишна, а съществуващите яслени групи не могат да ги обхванат, поради ограничения брой места. С разкриването на новата детска градина ще се осигури прием на 46 деца в две яслени групи и 162 деца в шест градински групи.

Столичният общински съвет ще разгледа на 27 октомври предложението, с което ще бъдат подсигурени необходимите щатни бройки и бюджет за доброто функциониране на детското заведение, както и формални процедури по предоставяне на терена и сградата.

По предложение на общинските съветници д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев, и зам.-кмета Дончо Барбалов, общинарите ще обсъди и продължаване на финансирането на две стипендиантски програми на Столична община. За всяка от тях се предвижда да се отпуснат по 36 хил. лв. годишно, или общо 72 000 лв. от бюджета на Столичната община.

Първата програма е за подпомагане на медицински специалисти по здравни грижи, обучаващи се във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Тя беше приета от СОС през 2018 г. и предвижда отпускане на стипендии на студенти по специалността "Медицинска сестра" и "Акушерка".

Втората програма е за студенти по направление "Здравни грижи", обучаващи се в Медицински колеж "Йорданка Филаретова" към МУ-София. Това са младежи, които ще получат степен професионален бакалавър за медицински или рентгенови лаборант, рехабилитатор или масажист.

Стипендиите, отпускани от Столична община след сключване на договори с кандидатите са по 350 лв. месечно за времето на обучението им.

Срещу тази финансова помощ младежите поемат ангажимент, след завършването си, да работят в общински лечебни заведения или детски ясли в продължение на 1, 2 или 3 години, в зависимост колко време са получавали стипендии. /БГНЕС