"Обреченият" лунен спускаем апарат на САЩ вече е на път към Земята

От началото на злополучното пътуване на спускаемия модул "Сапсан", което започна на 8 януари, когато той излетя с чисто нова ракета "Вулкан", построена от United Launch Alliance, Astrobotic редовно публикуваше актуална информация за състоянието му, съобщи “Science Alert”.

Частният американски лунен спускаем апарат, от който по време на пътуването му е изтичало гориво, вече се движи към Земята и вероятно ще изгори в атмосферата.

Малко след като се отдели от ракетата, космическият кораб преживя експлозия на борда и скоро стана ясно, че няма да успее да осъществи меко кацане на Луната поради количеството гориво, което губи - въпреки че екипът на Astrobotic успя да захрани научните експерименти, които носеше за НАСА и други космически агенции, и да събере данни за космическия полет.

"Последната ни оценка сега показва, че космическият апарат е на път към Земята, където вероятно ще изгори в земната атмосфера", публикува базираната в Питсбърг компания в X.

"В момента екипът оценява възможностите и ще предоставим актуална информация веднага щом успеем".

Роботът с форма на кутия е в космоса вече повече от пет дни и в момента се намира на 390 000 км от нашата планета, допълниха от Astrobotic.

Космическите наблюдатели следяха отблизо траекторията на "Сапсан" и мнозина се надяваха, че той все пак може да извърши "твърдо кацане" на Луната, както са правили други неуспешни спускаеми апарати преди - макар че сега е ясно, че дори тази намалена цел няма да бъде постигната.

Освен научен хардуер, космическият кораб носи и товари за частни клиенти на Astrobotic, включително кутия със спортна напитка, физически биткойн, както и прах и ДНК на хора и животни.

Astrobotic е последната частна организация, която се провали при меко кацане, след израелска организация с нестопанска цел и японска компания.

НАСА беше платила на Astrobotic повече от 100 млн. долара за пренасянето на нейния товар в рамките на експериментална програма, наречена Commercial Lunar Payload Services. Общата цел е да се постави началото на търговска лунна икономика и да се намалят собствените режийни разходи.

Самата компания Astrobotic ще получи още един шанс през ноември със спускаемия си апарат Griffin, който ще транспортира марсохода VIPER на НАСА до южния лунен полюс. /БГНЕС