Обичаме те, Ламбо!

„Всеки от нас тук е дошъл заради една човешка възхита към този велик актьор. Стефан Данаилов е от хората, които няма как да не обичаш, той е един от тези хвърчащи хора, които идват от космоса, но са родени на Земята. Такъв беше и нашият Ламбо. С това събиране днес ние изпращаме едно послание към звездите: "Обичаме те Ламбо”!

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по повод честването на 80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, предаде репортер на БГНЕС. То се проведе в Народния театър "Иван Вазов".

“Ние в България имаме, за съжаление, много лошо качество: да се опитаме да бъдем до големите личности докато са живи, и после да ги забравяме. Благодаря на всички, които не забравиха кой е Стефан Данаилов и какъв е той за нас”, заяви още вицепрезидентът.

Росица Обрешкова, племенницата на Стефан Данаилов, обясни, че през целия си живот актьорът е правил добро, без да чака нещо в замяна. “Важна е паметта, не за друго, защото когато пуснем спомените си да вървят към светлината, ние ставаме по-красиви от вътре, по-одухотворени. Не искам да го помним с тъга, искам да го помним като светлина, да помним красотата, с която винаги ни даряваше, с дълбочината на душата си да прави добро без да иска отплата, просто го хвърляше и го забравяше. Той бе един невероятен човек и за мен е чест и огромна отговорност да бъда част от неговото семейство”, подчерта още неговата племенница.

„Щастлив съм, че ние сме продължение на неговата ръка, продължение на неговото мислене, и винаги се допитвам до това как би постъпил той, дори миналата седмица с брат ми-Дарин Ангелов, се чудехме какво решение да вземем по един казус и веднага се запитахме как би реагирал Мастера, и какво би ни посъветвал. Той казваше, че едно от най-големите оръжия е честността, и винаги се опитваше обективно да я излага”, сподели и актьорът Деян Ангелов, част от учениците на Стефан Данаилов. “Той сееше, и аз съм щастлив, че съм едно от житата, поникнали от неговата сеитба”, заяви с гордост Ангелов.

Георги Тошев, журналист и автор на книгата “Игра на живот”, показваща житейското битие на Стефан Данаилов, обяви, че на 6 декември ще бъде премиерата на книгата, както и че през целия декември, от 2-ри до края на месеца, ще бъдат представени две програми, “Любимите роли на Стефан Данаилов”, сред които ролята на Иван Кондарев, както и на Яким Донев във филма “Дами канят". Втората програма ще носи името “Стефан Данаилов и неговите партньори”. На 9-ти декември ще бъде подготвена изложба, която ще включва експонати от личния архив на Стефан Данаилов. /БГНЕС