ОАЕ използва COP28 за петролни сделки

Според разследване на Би Би Си председателят на COP28 Султан Ал Джабер, който е и шеф на петролна компания, е искал да използва ролята си на COP, за да сключи сделки с изкопаеми горива.

Говорител на COP28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай, отвърна, че "документите, посочени в статията на Би Би Си, са неточни и не са били използвани от COP28 на нито една среща".

"Изключително разочароващо е, че Би Би Си използва непроверени документи", добави говорителят.

Разследването се основава на документи, събрани от журналисти от Центъра за докладване на климата (CCR).

Документите, чиято автентичност CCR настоява, че е проверил, са получени чрез "информатор", който е останал анонимен поради страх от репресии, заяви CCR.

Те се състоят от сборник от 150 страници с брифинги, подготвени от екипа на COP28 за срещите със султан Ал Джабер между юли и октомври 2023 г.

Разкритите документи са били подготвени от екипа на емирствата за COP28 за срещи с поне 27 чуждестранни правителства преди срещата на върха.

Те включват "опорни точки", като например една до Китай, че Adnoc иска да "оцени съвместно международните възможности" в областта на втечнения природен газ в Мозамбик, Канада и Австралия.

Екипът на ОАЕ не оспорва използването на срещите на COP28 за бизнес дискусии и твърди, че "частните срещи са частни".

Според Кайса Косонен, координатор по политиките в "Грийнпийс Интернешънъл", срещата на върха "трябва да бъде посветена на напредъка в решенията за климата по безпристрастен начин, а не на задкулисни сделки, които подхранват кризата".

"Това е точно този вид конфликт на интереси, от който се опасявахме, когато изпълнителният директор на петролна компания беше назначен на този пост", добави тя.

Изборът на ръководителя на емиратската петролна компания Adnoc за председател на COP28 вече беше остро критикуван от природозащитниците.

"Ако тези обвинения са верни, това е напълно неприемливо и е истински скандал", реагира "Грийнпийс" в съобщение за пресата три дни преди откриването на конференцията на ООН за климата. /БГНЕС