НС дебатира по промените в Конституцията на първо четене

Народните представители дебатират днес по първото четене на промените в Конституцията, предаде репортер на БГНЕС.


Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България е внесен от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители. Промените предвиждат освен съдебна реформа, ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство, както и отпадане на забраната министри и депутати да нямат двойно гражданство. По правилник на всичките 3 гласувания в пленарна зала трябва да бъдат събрани поне 160 гласа, за да може промените да станат факт.

Първото изказване направи Надежда Йорданова от ПП-ДБ като посочи, че днес отново се поставят на дебат предложените промени в Конституцията, които по думите й ще очертаят бъдещото развитие на страната ни. Тя подчерта, че тези промени целят в България да има повече свобода, справедливост и сигурност.

“В центъра на целия този дебат и усилията, които полагаме е укрепване на независимостта на съда”, отбеляза тя. Йорданова каза, че те предлагат ВСС да бъде разделен на два отделни органа, като Висшият съдебен съвет ще остане административен и кадрови орган единствено за съдиите и се предлага и създаване на прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. Тя открои като приоритет и по-ефективна и отчетна прокуратура. Според нея предложените промени по отношение на фигурата на главният прокурор ще спомогнат за това той да не бъде толкова овластен. Депутатът от ПП-ДБ подчерта, че измененията в основния закон целят и намаляването на възможностите на прокуратурата да се меси в други сфери на обществения живот. В заключение тя коментира и промените по отношение на назначаването на служебни кабинети.


Председателят на ресорната комисия в парламента за промени в Конституцията Радомир Чолаков изчете доклада от трите обсъждания на проекта. Според него междуинституционалните войни трябва да спрат. , а Конституцията трябва да е пътеводител, макар че може да се превърне и в атомна бомба.


Той коментира, че в хода на работата им в последните месеци е стигнал до няколко извода. “Първият извод до който стигнах, че консенсусът е възможен. Това съгласие е възможно, когато хората са почтени и могат да се вслушат в критиката на професионалната общност”, каза той и добави, че вторият извод, до който е достигнал е, че съгласие не може да се постигне при користни намерения. “Нашата работа е да помогнем на прокуратурата да си стъпи на краката и да започне да извършва своите функции. Междуинституционалните войни трябва да спрат”, категоричен е депутатът от ГЕРБ-СДС. Чолаков призова всеки депутат да надмогне себе си и посочи, че делото, с което са се заели е толкова важно, че той е готов да направи всякаква жертва, за да може то да завърши добре.

Кристиан Вигенин от БСП каза, че има чувството, че преждеговорящите ги е обхванал коледният дух и сякаш се намират в паралелна реалност.

Двойното гражданство не е етикет, а задължение към друга държава, заяви от парламентарната трибуна Вигенин. Вярно е, че и сега в НС има немалко хора, които тичат да докладват по чуждите посолства, но нека поне не го правим още по-явно с промяната в Конституцията, продължи той. Според него вносителите са водени от идеята „да се отмъщава на всеки, който по някакъв начин е засегнал управляващото мнозинство“. Според депутата предлаганите промени в частта съдебната власт предвиждат пълен контрол над прокуратурата.

Маргарита Махаева от “Възраждане” напомни, че тяхната позиция е, че повечето предложени промени са вредни. “Кое налага промяната на нашия национален празник? Нито ще утвърдите българската държавност, а напротив ще противопоставите двата празника и ще доведете до разделение в обществото”, смята тя.

Ивайло Вълчев от ИТН каза, че още преди внасянето на проекта за разглеждане в НС, в публичното пространство са разгласявани две основни тези - първата, защото обществото ги иска, а втората, защото години наред не сме изпълнили препоръките на Венецианската комисия. Той разкритикува вносителите, защото въпреки трите им обсъждания със заинтересованите страни, те не са взели под предвид техните становища и притеснения. Според него предложените промени свързани с конституирането на НС след парламентарни избори, неяснота ще се появи в няколко посоки - от кой момент започва мандатът на новото НС и кога приключва мандатът на предишното, как народни представители едновременно ще участват в процеса на конституиране на новото НС ако са и част от старото и др. “Партията няма да подкрепи така предложения проект за изменения и допълнения на Конституцията”, каза още Вълчев. /БГНЕС