НПО: Да се актуализира списъкът с помощните средства за хората с увреждания

Да се актуализира списъкът с помощните средства, които се отпускат на хората с увреждания - за това настояха представители на различни организации на дискусия на тема "Хората с увреждания вчера, днес и утре".

Тя беше инициирана от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт, съобщава БНР.

Според организациите не са актуални и приетите финансови лимити за тези средства. Доцент Владислав Иванов от Асоциацията коментира: "Освен гаражната, трябва да се забрани да се пускат в употреба, втора ръка изделия, особено тези, които са т.нар. към тялото, тези, които имат контакт с тялото. Те просто нямат място да се събират разни части откъде ли не, и в България има не много коректни колеги, които го правят".

Председателят на Асоциацията Павел Савов апелира към новото 48-о Народно събрание, спешно да бъде свикана кръгла маса за правата на хората с увреждания: "Единствената количка, която може да влезе в лимитите на Здравната каса в момента, това е една количка, която ООН я предлага на Сомалия, към това ли се стремим, това ли е промяната, това ли е стандартът? Къде отиваме? Ние отиваме в Африка".

От тази година предоставянето на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицинските изделия за хората с увреждания премина от социалното министерство към Националната здравноосигурителна каса. /БГНЕС