Ново напрежение в Косово: Прищина забрани влизането на автомобили със сръбски номера

Правителството на Косово забрани влизането на автомобили със сръбски регистрационни номера, както и на камиони и стоки от Централна Сърбия. Това съобщи говорителят на косовското правителство Перпарим Криезиу.


"Властите решиха да засилят нивото на граничен контрол от съображения за сигурност. Като спешна стъпка беше решено да се забрани влизането в Косово на автомобили със сръбски регистрационни номера, докато ситуацията все още се анализира от силите за сигурност", заяви Криезиу, цитиран от „Косово онлайн“.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че решението е рубикон, след който ще бъде трудно да се върне към нормални отношения с правителството на Косово. Според него целта на забраната е да се "уморят от глад сърбите в Косово".

През април конфликтът между Сърбия и Косово отново се изостри. В населеното предимно със сърби Северно Косово бяха проведени местни избори. Сърбите бойкотираха вота, а албанците спечелиха при избирателна активност от около 4%. Това доведе до сблъсъци между сръбски протестиращи и косовската полиция. В региона пристигнаха войници от ръководените от НАТО международни сили за сигурност КФОР. Сред тях имаше сериозно ранени.

Министър-председателят на Косово Албин Курти нарече протестиращите тълпа от екстремисти. Той заяви, че ще се вслуша в призивите на Запада да изтегли полицейските части само ако протестиращите си тръгнат. Сръбският президент Александър Вучич обвини Курти, че е използвал брутална сила. /БГНЕС