Новият кмет на Благоевград е Румен Томов

Благоевград избра за кмет независимият Румен Томов. Той получава 52.1% от гласовете. Досегашният кмет Атанас Камбитов, издигнат от ГЕРБ, загуби града с 43.0% от гласовете, показват данните на Галъп.

На снимката: Атанас Камбитов и Румен Томов

Днес спечелиха жителите на община Благоевград. Спечели демокрацията, тъй като ние направихме една изключително чиста предизборна кампания. Хората припознаха нашите идеи за развитието на община Благоевград. Това каза новоизбраният кмет инж. Румен Томов, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Според независимия кандидат, подкрепен от БСП, 9% разлика не е малко, доволни са от резултата.

„На благоевградчани искам да благодаря за техния избор, да им благодаря за високата избирателна активност, бих желал да благодаря и на предизборния ми щаб, които се раздадоха изцяло. На политическите партии, които застанаха на втория тур зад моята кандидатура”, допълни Томов.

Той определи резултатите от балотажа като един общ фронт срещу модела „Камбитов“.

„Беше много напрегнат този ден, но фактите говореха, че трябва да победим на втори тур, ако изборите не се манипулират.

„Не мога да коментирам другия щаб, мога да кажа, че ние водихме една изключително чиста кампания, кампания с идеи, кампания, обърната към жителите на Благоевград за едно по-добро управление и развитие на града и общината през следващите години”, каза още Томов. Той допълни, че жителите на Благоевград са запознати с неговата програма. „Те могат да очакват едно открито управление, обърнато изцяло към тях. Моята идея е да върна бизнеса, който напусна Благоевград, с едни прозрачни процедури при провеждането на обществените поръчки. Приемен ден за гражданите ще има, разбира се. Както казах, управлението ми ще бъде посветено на хората в общината”, обеща инженер Томов.

Той припомни, че живее в Благоевград и знае настроението на хората, страхували се да изразяват свободно мнението си от притеснения да не бъдат уволнени.

„Аз винаги апелирам, че трябва да развиваме гражданското общество в Благоевград. Хората да са свободни и да изразяват спокойно мнението си. Тъй като аз съм независим кандидат, ще бъда равнопоставен към всички жители на Благоевград независимо от политическите им пристрастия”, каза Румен Томов. Той призова хората да се освободят от този страх. Когато имат проблеми, да идват при него, в Общинския съвет – също. „Дори ако се наложи да протестират пред общината. Това няма да доведе до никакви негативни последици за тях. Всеки трябва да защитава позицията си, да бъде свободен в избора си”, заяви новият кмет.

„Проблемите са много и ми е трудно да кажа кой ще е първият, с който ще се захвана. Общинската администрация трябва да се обърне към решаване на проблемите на хората, да има едно човешко отношение към тях, с бързи процедури, което може да бъде постигнато много лесно, стига кметът да има желание да го изпълни.

Знаете за един комин, който пуши... Ако кметът няма желание да спре това, няма как да се случи, но в противен случай – един градоначалник има достатъчно лостове, за да се справи с този проблем”, така новият кмет отговори на репортерски въпрос с какво първо ще се заеме, след като влезе в община Благоевград. /БГНЕС