Новият стадион на ЦСКА ще бъде с капацитет 16 000, първа копка през есента

Новият стадион на ЦСКА ще бъде с капацитет за 16 000 зрители и ще отговаря на най-високите стандарти на УЕФА за най-високата категория 4. Очаква се първата копа да бъде направена през есента и строителството да продължи 18 месеца. Това обявиха архитектите на проекта на пресконференция днес, на която направиха подробна презентация на новото съоръжение, предаде репортер на БГНЕС.

"Българска армия“ ще остане със сигурност в името на новия стадион на ЦСКА. Така изпълнителният директор на Спортни имоти „Българска армия“ Данаил Димов отговори на въпрос на БГНЕС дали е възможно новото съоръжение да се казва по друг начин при желание от дадена компания да инвестира срещу договор, според който името ѝ да фигурира в наименованието на стадиона. „За момента не са водени подобни преговори. Иначе търсим партньор, който да се заеме с организацията и управлението на стадиона“, поясни той. „Има примерен бизнес модел, заимстван от германските консултанти. Стадионът ще струва около 80-90 милиона, като вече се водят преговори с доставчици. Нямаме притеснения на този етап за бюджета“, заяви Димов

"Аз съм силно впечатлен и развълнуван от презентацията на новия дом на ЦСКА. Впечатлен съм от огромния обем и високото качество на работата, която са извършили архитектите и техният екип. Моята лична мечта, мечтата на многобройните фенове на ЦСКА най-сетне става реалност и наистина ще имаме един уникален по рода си за България стадион, на който феновете ще могат да се радват на победите на любимия отбор. Наистина това е максимумът (като капацитет за зрители), което може да бъде направено, защото ние искаме стадионът да отговаря на най-високия клас на УЕФА, за да можем да играем европейски мачове на нашия си стадиона, за това има много изисквания", коментира изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов.

"Надяваме се за начало на строителството през есента и имаме много предизвикателства пред нас във връзка с проектната документация. Целта ни е да приключим строителство в рамките на 18 месеца от начало на строежа, мислим, че ще успеем да се справим. Работим с много ясни и точни прогнози с бюджета за строителство. Всички бяхме изненадани от това, което се случи с цените за строителство през миналата година, но вярваме, че бюджетът ни е достатъчен и ще можем да се справим с него", коментира архитект Цветан Петров.

Филипов допълни, че инвестицията за стадиона е осигурена и по никакъв начин няма да се отрази на финансирането на клуба.

Относно капацитета на стадиона, архитект Петров заяви: "През цялото време сме се борили за максимален капацитет, такова бе желанието на собствениците и инвеститорите, но работим в Борисовата градина и задължително трябва да се вместим в стария стадион. Второто ограничение е от УЕФА и то е всеки зрител да има перфектно изживяване. С добавяне на правостоящи капацитетът може да стане по-голям". /БГНЕС