Новият център за енергийна ефективност помага на столичани от първия ден

Още през първия работен ден на новооткрития център за енергийна ефективност в столицата, той беше посетен от редица граждани, които искаха да получат помощ от експерти. Освен това в центъра бяха получени и няколко обаждания по телефона от хората, които нямаха възможност да отидат на място в центъра. Една от основните му цели е да подпомогне етажните собствености за кандидатстване по програмата за енергийна ефективност по Плана за възстановяване, предаде репортер на БГНЕС.

„Още в първия работен ден имахме обаждане от една дама, която имаше разнородни въпроси относно кандидатстването, необходимите документи, както и възможност за помощ за попълване на документите с помощта на експерти. Тя намери отговор от един от нашите експерти, даже очакваме в следващите дни да дойде тук, за да може да подпомогнем за попълване на документите“, каза пред БГНЕС Венера Милова, секретар на Столична община.

Тя обясни, че създаването на центъра е по предложение на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и кмета на район „Слатина“ Георги Илиев. „Имаме решение на Общинския съвет, с което дадоха съгласие за откриване на този център. Той се открива по примера на Реформа 5 по ПВУ, който е на национално ниво, но понеже неговата дейност се очаква да стартира в края на тази година, а ние нямаме такова време, решихме да го открием на местно ниво“, заяви Венера Милова.

Тя подчерта, че центърът ще обслужва цяла София. „Всички граждани, всички сдружения на собствениците, дори и професионални организации могат да идват тук за съвети и информация“, каза Милова.

Секретарят на Столична община отбеляза, че в центъра работят 6 експерти, но при нужда и необходимост, техният брой може да се увеличи. Тя уточни, че експертите, които работят в центъра са във всички области - от енергиен одит, от центъра за информационно обслужване по европейските проекти, както и експерти от Столична община по европейските проекти. „Експертите са разнородни в различните области с много богат опит до момента“, добави Милова.

Тя поясни, че ако гражданите не могат да отидат в центъра, те могат да се свържат с експертите по имейл или по телефона. „На страницата на Столична община има специална рубрика за Центъра за енергийна ефективност, където гражданите могат да намерят цялата информация. Те могат да изпращат запитвания на специален имейл адрес, както могат да се обръщат към експертите на посочения телефон“, отбеляза тя и добави, че центърът работи всеки делничен ден от 12:30 часа до 19:30 часа.

Центърът за енергийна ефективност – София се намира на ъгъла на ул. „Съединение“ и ул. „22 септември“, като в него гражданите могат да получат допълнителна информация при нужда, но в него не се подават документи – това се прави по райони. Освен консултации в центъра ще бъдат провеждани и семинари, както за гражданите, така и за професионалисти. /БГНЕС