Новият президент на Перу представи новия си кабинет

Новият президент на Перу Дина Болуарте представи новия си кабинет, а протестите продължиха с искания за нови избори след отстраняването на Педро Кастийо от поста, предаде АФП.

Болуарте е първата жена президент на Перу. Тя беше вицепрезидент под ръководството на Кастийо в неговото ляво правителство. Днес новият президент ръководи церемония, на която 19 министри положиха клетва в президентския дворец.

Новият кабинет се състои от хора, които се смятат за експерти и политически независими. Новият началник на кабинета е бивш прокурор, специализирал в дела за корупция.

Вечерта в Лима е планиран голям протест с искане за нови избори и срещу отстраняването на Кастийо - но едва след полуфиналните мачове от Световното първенство по футбол в събота.

Болуарте заяви, че ще изкара мандата на Кастийо до юли 2026 г., но не изключи възможността за провеждане на предсрочен президентски вот.

Това е ключово искане на протестиращите, които блокират пътища и палят гуми.

БГНЕС припомня, че Болуарте положи бързо клетва като първата жена президент на Перу в сряда, часове след като Кастийо беше отстранен от длъжност с гласуване на импийчмънт от Конгреса. /БГНЕС

Тагове: