Новица Йовович: Надценяваме руското, подценяваме китайското влияние на Балканите

Чувството за сигурност е най-голямата полза за Черна гора от влизането й в НАТО. Докато Черна гора беше независима държава, православната църква беше независима. Влиянието на Русия върху Балканите е надценено, а на Турция и Китай пренебрегнато. Това заяви в интервю за БГНЕС Новица Йовович, почетен консул на България в Черна гора.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто.

БГНЕС: Черна гора неотдавна стана член на НАТО. Как се промени вашата страна благодарение на членството?

Новица Йовович: Усещането за сигурност е най-голямата полза, която гражданите на Черна гора имат от присъединяването към НАТО. От друга страна, след като се присъедини към НАТО, имаше политическа поляризация. Очакванията на гражданите, които подкрепиха присъединяването към НАТО, бяха за ускорена демократизация на обществото и увеличаване на инвестиции от страните от НАТО, но за съжаление тези очаквания не бяха напълно осъществени.

БГНЕС: Държавите от Западните Балкани отново са в полезрението на великите сили. Свидетели сме на опити за дестабилизиране от страна на Русия, която не иска да се присъедини към евроатлантическите структури. Какви са отношенията между Подгорица и Москва днес? Как оценявате ролята на Русия в региона?

Новица Йовович: Политическите и икономическите отношения между Подгорица и Москва през последните години имат очевидно негативни тенденции, така че днес те са на несравнимо по-ниско ниво от преди. Исторически на Балканите през последните два века има сблъсък на интересите на великите сили – нещо, което се случва и днес. Според мен въпросът за политическото влияние на Русия върху страните от региона е надценен. Въпреки факта, че историческите, културните и други връзки, особено православието, са дълбоко вкоренени сред православните народи на Балканите. В същото време смятам, че се пренебрегва икономическото влияние на Китай и Турция върху държавите от региона.

Ако се обръща внимание само на Русия като страна, която дестабилизира региона, се губи фокуса върху по-широката картина и другите играчи, които имат своите интереси на Балканите. През ХIX век, особено през втората половина, и до началото на Първата световна война влиянието на Русия върху балканските държави е голямо. Например, в периода от 1945 г. до падането на Берлинската стена България беше под несравнимо по-голямо руско влияние, отколкото Югославия. Като част от СФРЮ до 90-те години на миналия век Черна гора като комунистическа държава беше под безспорното идеологическо влияние на Русия. През последните 30 години САЩ оказват силно влияние върху културните и политическите събития в балканските държави. А в последно време и Китай.

БГНЕС: Каква е ролята на Сръбската православна църква в Черна гора и защо черногорците искат да получат своя автокефална православна църква?

Новица Йовович: Въпросът с църковната организация в Черна гора е специфичен. До средата на ХIX век Черна гора е теократична държава, оглавявана от черногорски митрополит. Едва през втората половина на ХIX век църковната и светската власт се разделят.

Докато Черна гора беше независима държава, православната църква беше независима. В края на Първата световна война през 1918 г. Черна гора губи своята държавна независимост, влизайки в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци, а независимата дотогава черногорска църква става част от Сръбската православна църква, каквато е и днес. С възстановяването на държавната независимост през 2006 г. естествено беше повдигнат и въпросът за независимостта на Православната църква в Черна гора. Сръбската православна църква, която има голямо влияние в Черна гора, се обявява категорично против възстановяването на църковната независимост.

С приемането на Закона за свободата на вероизповеданието в края на миналата година конфликтът между държавното ръководство и Сръбската православна църква се засили. Този конфликт продължава и резултатът е неизвестен. Официалните представители на Сръбската православна църква в Черна гора все по-често заявяват пред обществото, че държавността на Черна гора не е под въпрос, но очевидно има силно противопоставяне на отделянето от Сръбската православна църква.

БГНЕС: Посещавали сте няколко пъти България. Какво се е променило и как изглежда съвременна България, според вас?

Новица Йовович: Като човек, който обича българския народ, цени неговата история и култура, цени непосредствеността на българина, наслаждавам се на българските вина и кухня, с вино или без, България за мен е прекрасна страна. Политическият и икономически преход обаче доведоха до това вътрешността на страната, по-малките градове и особено селата, да бъдат пренебрегвани. Съвременна България направи много за развитието на инфраструктурата, предимно в областта на пътното строителство. Мисля, че това не беше придружено от инвестиции в развитието на селското стопанство, за което имате огромни ресурси.

БГНЕС: България вече 13 години е член на ЕС. Как може София да помогне на Подгорица по пътя ѝ към ЕС. Какви, според Вас, са все още неизползваните възможности за сътрудничество между нашите две страни?

Новица Йовович: През 2006 г. България беше сред първите, които подкрепиха и признаха независимостта на Черна гора, което е много важно за нас. Нашите държави нямат открити политически въпроси помежду си. Изключителни личности и дипломати, които бяха посланици на България в Черна гора през последните 13 години, направиха много за развитието на културното и икономическото сътрудничество между нашите страни.

Те бяха високо ценени във всички политически структури на Черна гора и сред дипломатическия корпус в страната. Някои от тях по време на българското председателство на Европейския съюз допринесоха много, като изразиха безрезервна подкрепа за Черна гора по пътя ѝ към европейската интеграция и със своя политически и дипломатически опит и огромна енергия направиха много за сближаването между България и Черна гора в културен и икономически план. Настоящият дипломатически състав на българското посолство в Черна гора, начело с посланик Меглена Плугчиева, очевидно остава ангажиран с това интензивно сътрудничество. /БГНЕС