Новая Газета: Кадиров страда от сериозно заболяване на панкреаса

Чеченският лидер Рамзан Кадиров живее с диагноза "панкреатична некроза" повече от 5 години, съобщи "Новая газета". Изданието се позова на анонимни източници от президентската болница в Москва, където се твърди, че е бил лекуван Кадиров.


Съобщава се, че влошаването на Кадиров е накарало Кремъл да започне работа по план за приемственост, за да се запази стабилността в севернокавказката република.

Миналата есен в социалните медии се появи непотвърдена информация, че Кадиров страда от проблеми с бъбреците, което го накара да се появи във внимателно организирани видеоклипове в опит да разсее слуховете.

Според "Новая газета" през януари 2019 г. лекарите първоначално са диагностицирали Кадиров с остра панкреатична некроза - сериозно състояние, което може да доведе до смърт.

През следващия месец Кадиров обяви чрез указ, че за кратко е предал правомощията си на председателя на регионалния парламент, без да разкрива заболяването си. През януари 2020 г. той издаде друг указ за подобно кратко предаване на властта.

Изданието съобщи, че здравето на Кадиров е започнало бързо да се влошава през пролетта на 2022 г., което го е принудило да пропусне редица телевизионни изяви и е породило подозрения за периодичното му отсъствие от обществения живот.

През септември 2023 г. Кадиров е бил хоспитализиран в елитната Централна клинична болница в Москва за около месец с остра белодробна недостатъчност след предозиране със сънотворни, които според съобщенията са му помогнали да облекчи болката.

Въпреки че лекарите са успели да стабилизират дихателната му функция по това време, резултатите от ядрено-магнитен резонанс според съобщенията са довели семейството на Кадиров до заключението, че той няма да може да се възстанови напълно.

Именно по това време Кремъл е започнал да разработва план за приемственост в случай на кончината на Кадиров.

Официални лица не са коментирали доклада на "Новая газета" и подробностите в него не могат да бъдат проверени независимо./БГНЕС