Нова гонка с мигранти, един загинал и много ранени

Мигрант загина при опит да бъде заловен на автомагистрала "Тракия", предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Инцидентът е станал тази сутрин между 5,20 и 5,30 часа на 165-ия километър от АМ "Тракия" в посока София. Това е в района на Чирпан.

Един човек е загинал, 13 са ранени. Към момента в по-тежко състояние са двама от ранените.

На магистралата са пътували два микробуса. В първият бус са установени 50 мигранти.

Вторият бус е отказал да спре. Последвала гонка, и след около 15 километра преследване микробусът спукал гума и катастрофирал.

За момента има сведение за един загинал мигрант.

Причината за инцидента е гръмнала гума, след което водачът е изгубил управление и бусът се е ударил няколко пъти в мантинелата. Шофьорът е избягал от мястото на катастрофата. Това каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов на брифинг на мястото на катастрофата.

След инцидента шофьорът на микробуса е избягал, все още се установява неговата самоличност. По първоначални данни той е чужд гражданин.

Мигрантите от катастрофата до Чирпан: Гумата експлодира и катастрофирахме

31 мигранти, натоварени в катастрофиралия на АМ "Тракия" край Чирпан бус, са откарани за преглед в Университетската болница в Стара Загора. 24 от тях вече са преминали първичен преглед. Сред пострадалите има дете. Осем са приети за лечение. Всички са в стабилно състояние.

"Гумата експлодира, колата удари мантинелата". Това каза пред БГНЕС един от мигрантите, настанени в болницата. "Колата катастрофира, получихме наранявания", допълва още Мохамед. Той признава, че е от Афганистан.

Момчето обясни, че е на 16 години, а над 40 мигранти са се возили в катастрофиралия микробус.

Меджидиев: 26 мигранти остават за лечение в болницата в Стара Загора

„Тридесет мигранти от общо 46 афганистански граждани, пътували в катастрофиралия на АМ "Тракия" (край Чирпан) товарен бус, са транспортирани за оказване на медицинска помощ в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора. Двадесет и шест от пострадалите остават за лечение в университетската болница, на други четирима е оказана необходимата медицинска помощ и са освободени от болнично лечение. Към момента няма опасност за живота на нито един пациент". Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг в болницата в Стара Загора, след като на място се запозна със състоянието на пострадалите, приети в университетската болница.

Сред пострадалите е и дете на около 11 г., хоспитализирано в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, с комоцио, без загуба на съзнание. На детето е направен скенер, който показва, че няма животозастрашаващи увреждания. Друг пациент е с фрактура на бедро, заради което ще бъде опериран. Операция е извършена на пациент с травма на ръката. Двама от пострадалите са с пневмоторакс, а един е със счупен втори шиен прешлен, неналагащо оперативна намеса.

Здравният министър посочи, че в лечебното заведение, за да бъде оказана навременна медицинска помощ на всички ранени, на работа са останали и лекарите от нощната смяна.

След сигнала за инцидента на място веднага са се отзовали шест екипа на спешна медицинска помощ – 3 от ЦСМП Стара Загора, 2 от ФСМП Чирпан и 1 от ФСМП Братя Даскалови.

По-късно прокуратурата задържа и обвини двамата шофьори на микробусите с мигранти.

В снетите им сведения С.К. и Д.К. посочват, че са били наети от трето лице, за да привозят мигранти. Обещана им е голяма сума пари. Преди 3-4 дни около 120 човека - граждани на Афганистан, преминали от Турция през границата с България със стълба. В гориста местност ги разпределили на групи и през нощта, около полунощ на 25/26.02.2023г. 46 мъже, сред които и непълнолетни, били съпроводени до път с асфалт и около 02,00 ч. качени в товарен микробус, м. Ивеко, който бил управляван от С.К., а до него в купето бил Д.К. На км 179 били спрени в аварийната лента на АМ “Тракия“. Уговорката била, че ще получат пари, като пристигнат в София.

С.К. и Д.К. са осъждани за престъпления против собствеността. Извършват се активни действия по разследването, допълнат от държавното обвинение./БГНЕС