Нова демокрация спечели 7 от 13 префектури на изборите в Гърция

Резултатите от изборите в седем региона (префектури) на местните избори в Гърция бяха решени днес, докато шест региона се насочват към балотаж. Първият тур показа, че господството на консервативната партия "Нова демокрация" в политическия пейзаж, установено на последователните национални избори през май и юни миналата година, почти не е нарушено, въпреки че вторият ѝ мандат в управлението беше белязан от природни бедствия - горски пожари и наводнения - при които реакцията на държавата често беше остро критикувана. В седем от 13-те региона бяха избрани кандидатите, подкрепени от Нова демокрация.

Вторият тур, който ще се проведе следващата седмица, ще покаже дали премиерът Кириакос Мицотакис ще постигне амбициозната си цел "13 и 3", т.е. да спечели всички 13 перфектури и трите най-големи града: Атина, Солун и Пирея, съобщи „Катимерини“.

Региони с решени избори:

В Атика Никос Хардалиас, бивш министър, подкрепян от Нова демокрация, осигури победата си. Независимият кандидат Йоргос Йоакимидис, подкрепен от СИРИЗА, остана втори.

В регион Централна Македония Апостолос Цицикостас постигна решителна победа на първия тур, като събра над 60% от гласовете. Подкрепяният от ПАСОК кандидат Христос Папастериу зае второ място.

В регион Западна Гърция действащият префект Нектариос Фармакис, подкрепен от Нова демокрация, запази поста си от първия тур. Спирос Скиадарис, подкрепен от ПАСОК, остана втори.

В област Епир действащият префект Александрос Карчиманис, подкрепен от Нова демокрация, също беше избран на първия тур. Йоанис Стефос, подкрепен от СИРИЗА, си осигури второ място.

В региона на Южно Егейско море Йоргос Хацимаркос, подкрепян от Нова демокрация, си осигури дял от гласовете близо до 66%. Никифорос Папаниколас, който дойде от ПАСОК, си осигури второ място с около 14% до 15% от гласовете.

В региона на Централна Гърция действащият префек Фанис Спанос, подкрепен от Нова демокрация, осигури избирането си на първия тур с дял от гласовете близо 48%. Независимият кандидат Апостолос Глецос, подкрепен от СИРИЗА, е на второ място с близо 25% гласове.

В региона на Крит, подкрепеният от ПАСОК кандидат Ставрос Арнаутакис, с подкрепата на ПАСОК и Нова демокрация, си осигури дял от гласовете близо до 70%. Spyros Danellis е на второ място, изоставайки със значителна разлика.

Региони, които се насочват към балотаж на избори:

Регион Източна Македония и Тракия: Настоящият действащият префек, подкрепян от Нова демокрация, Христос Метиос, води с дял от гласовете близо 41%. Следва независимият кандидат Христодулос Топсидис с около 35%.

Северноегейски регион: Алкивиадис Стефанис, подкрепян от Нова демокрация, е начело с дял от гласовете близо 40%. Константинос Муцурис, който идва от Нова демокрация, но се кандидатира като независим, в момента е на втора позиция.

Западна Македония: Силно оспорвана надпревара между настоящия областен управител, подкрепян от Нова демокрация, Йоргос Касапидис, и независимия кандидат, Йоргос Аманатидис.

Тесалия: Действащият префект, подкрепен от Нова демокрация, Константинос Агорастос, си осигури дял от гласовете близо 41,5%. Независимият кандидат Димитриос Куретас, с подкрепата на СИРИЗА и ПАСОК, в момента има дял от гласовете близо 34,5%.

Йонийските острови: Йоанис Трепеклис, Нова демокрация и управлява с независимия алианс „Ionia Epochi“ (Йонийска ера), се доближава до дял от гласовете от 30%. Сегашният префект, подкрепян от Нова демокрация Роди Краца Цангаропулу е на второ място с дял от гласовете около 28,5%.

Регион Пелопонес: Димитрис Птохос, подкрепен от Нова демокрация, води с дял от гласовете близо 42%. Петрос Татулис е на второ място с близо 32%.

Около 80 от от общо 332 общини в страната отиват на втори тур, включително Атина, Солун и Патра.

В Пирея, Ираклион и Лариса има ясен победител, докато в Атина, Солун и Патра ще има втори тур според досегашните оценки.

Лидерите на водещите партии направиха коментари относно вота на гръцките граждани.

„Гражданите потвърдиха отново доверието си в Нова демокрация“, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис след първите резултати от местните избори в страната.

Мицотакис акцентира особено върху победите на Никос Хардалиас в надпреварата за регионален префект на Атика и на Апостолос Цицикостас в Централна Македония. Той отбеляза още, че партията ще продължи да подкрепя своите кандидати и на предстоящия втори тур.

Новият председател на СИРИЗА Стефанос Каселакис обяви, че е нужно незабавно обновяване на партията и съживяването на човешките ресурси.

Той окачестви резултатите като "първо послание за необходимостта страната да има нова голяма прогресивна партия, която да може да управлява държавата".

"Виждате го в Тесалия, където всемогъщият областен управител претърпя големи загуби и аз поздравявам Димитрис Куретас". Той спомена и Солун, където прогресивният кандидат е надделял. Той също така благодари на Захариадис за борбата в община Атина.

"Оттук нататък имаме възможности да изградим голямата прогресивна фракция, която ще управлява страната ни, което е наложително. За да стане тя реалност обаче, трябва да направим това, което Алексис Ципрас беше казал, че е необходимо "вчерашно обновление". Обновлението започва от утре. Ще изтъкнем нови лица, нови ръководители с нашите ценности", добави Каселакис.

Изказване направи и лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис, който заяви, че партията му върви уверено нагоре.

Пред нас обаче стоят големи предизвикателства, допълни той.

Имаме да постигнем още много и ще го постигнем заедно с демократичния прогресивен свят на страната, защото голямото предизвикателство и голямата цел са едно: Нашата фракция, демократичната фракция, да бъде на следващите национални избори надеждната прогресивна сила, която ще се изправи с успех срещу Нова демокрация.

"Нашето желание е на следващите национални избори Нова демокрация да има надежден, внушителен, мощен противник. А това няма да бъде постигнато с шоу. Това ще бъде постигнато с ежедневна борба, със структурирана политическа програма, с позиции в парламента и извън него“, заяви Андрулакис.

„Сигурен съм, че с обновление, единство и ясен разум ще успеем. Новата демокрация управлява три месеца и в рамките на тези три месеца, вместо да се справи с проблемите, се натрупват нови. Огромни неравенства, климатични промени, донесли библейски природни бедствия, с които не може да се справим чрез превенция, и игри с институциите. Г-н Мицотакис имаше дързостта да се съюзи с крайнодесния Велопулос, за да победи независимите органи“, каза още лидерът на ПАСОК./БГНЕС