Нов взрив във фабрика "Слобода" в сръбския град Чачак

Един силен и няколко по-слаби взрива са се чули в Чачак тази вечер, съобщава РТС.

Взривът е станал в района на фабрика "Слобода". Неофициално са се взривили останалите взривни устройства. След силната детонация, която се е усетила в центъра на Чачак, облак дим във формата на гъба се образувал над фабриката.

Трима работници са претърпели леки наранявания и са били транспортирани до Общинската болница в Чачак. Говорителят на болницата Биляна Кочович потвърди, че трима души са били приети.

Всички те са без опасност за живота. Един човек е в реанимация, а двама са в отделението по хирургия. Въпреки че това са леки телесни наранявания, всички ще бъдат оставени за лечение, независимо от вида на нараняването “, каза Кочович. Става въпрос за двама мъже и една жена. Раните им са от счупване на стъкла.

Екипите на полицията и линейката са на място. Пожарникарите нямат право да влизат в зоната на завода. Работниците са евакуирани. След полунощ министърът на отбраната Небойша Стефанович е пристигнал в на мястото на инцидента.

Кметът на Чачак Милун Тодорович е наредил евакуация на гражданите от околностите на фабриката, а сборния пункт е градският стадион.

"Необходимо е всички граждани, които живеят в близост до фабриката, да бъдат спешно евакуирани от домовете си. Мястото за евакуация е градският футболен стадион", подчерта Тодорович в извънредно съобщение.

Заместник-кметът на Чачак Мирослав Петрович казва, че градът е организирал контролно-пропускателен пункт за жители, които са изразили необходимост от евакуация, но нямат друго настаняване при роднини или приятели. Той посочва, че всички хотелски капацитети са запазени, така че, ако е необходимо, всички нуждаещи се ще бъдат настанени на безопасно място.

"Засега две семейства са настанени в хотели. Хората са притеснени. Разбираме страха", казва Петрович.

Той посочва, че пожарът във фабриката е потушен и няма индикации, че ще се случи нещо лошо като подчертава, че няма място за паника, защото решението за евакуация на населението е превантивно.

Братислав Зечевич, ръководител на гражданска защита, казва, че все още има хора, които не са напуснали домовете си и призовава всички да се евакуират.

Това е втори взрив във фабриката след 4 юни, когато нямаше пострадали. / БГНЕС