Нов следствен арест строят край Дупница

Символична първа копка на строителството на нов следствен арест бе направена по обяд днес в дупнишкото село Самораново, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Арестът с 40 места ще се помещава в стара сграда на бившето поделение в Самораново, където се намира затворническото общежитие от отворен тип, което е към затвора в Бобов дол.

По проекта ще се ремонтира и затворническото общежитие, срокът е 420 дни и трябва да приключи през април 2024 година.

На събитието присъстваха Мария Павлова-заместник-министър на правосъдието, Ивайло Йорданов, главен директор на Дирекция "Изпълнение на наказанията", директорът на затвора в Бобов дол Крум Петров, представители на фирмата-изпълнител на проекта за преустройство – както на новия арест, така и на затворническото общежитие. Водосветът отслужи отец Георги Паликарски.

„Днес даваме старт на строителството на новия арест, както и преустройството на затворническото общежитие, което е с капацитет от 140 места, като в момента са заети 80”, каза заместник-министър Павлова.

Проектът се финансира със средства по норвежка програма, а стойността му е един милион и 571 хиляди лева с ДДС.

„Срокът на строителството е до април 2024 г., смятам, че ще се справим“, допълни главният директор на ГДИН Ивайло Йорданов.

Новият арест е крайно необходим за района, на този етап за тази цел се ползва този в сградата на ОД МВР-Кюстендил.

Заместник-министър Павлова уточни, че строителството на новия затвор в Самораново е по съвсем друг проект, процедурата за изпълнител е приключила, очаква се дали тя няма да бъде обжалвана. /БГНЕС