Нов риск пред управлението: Меморандумът на ПП-ДБ

Две седмици преди ротацията на правителството, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са пред нова дилема благодарение на меморандума, очертаващ управлението на страната в следващите девет месеца, обобщава парламентарният репортер на БГНЕС.

Кирил Петков и Атанас Атанасов защитиха предложенията си като справедливия подход за регулатори и справедливост във Висшия съдебен съвет, а Бойко Борисов, на който му прочели две изречения само от документа, го определи като позорен и видя избори 2 в 1 като логичен завършен на некоалицията. От своя страна Делян Пеевски не се съгласи с „делкане“ на държавата, а Корнелия Нинова потвърди същността на „сглобката“ – да разпределя постове.

Във вторник ПП-ДБ предложиха меморандум на ГЕРБ-СДС, според който занапред назначенията в регулаторите трябва да бъдат разпределени поравно между двете коалиции, урежда се смяна на службите за сигурност, ротацията през март да се направи огледално, тоест постът външен министър да се поеме от акад. Николай Денков, а Мария Габриел да стане премиер, както и да бъде продължена съдебната реформа.

„Не съм получавал никакъв меморандум и не съм го чел. Подобен документ се изготвя от работна комисия и когато е готов се дава за подпис. Мария Габриел ми прочете по телефона първите няколко изречения. От първите десет реда разбирам, че за ПП-ДБ избори 2 в 1 са логичен завършек на некоалицията“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента.

Той коментира, че постът външен министър е единственият, за който ГЕРБ навремето се е преборил, направил е компромис и сега МВнР трябва да бъде поето от ГЕРБ.

Относно предложението за поравно попълване на регулаторите Борисов е категоричен, че ПП-ДБ искат подялба на държавата. „50 на 50 – на всичко, в същото време целия МС да остане техен. Независимите регулатори са независими, не се парцелират между Борисов и Петков. Категорично не подкрепяме предложения меморандум”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Меморандумът, който видяхме, мисля че не е покана за преговори, по-скоро е опит за саботаж на преговорите. Готови сме за избори", коментира от своя страна народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

След заявката на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски за категорично неодобрение на предложения меморандум, като дори го нарече „предложение за делкане на държавата по екзотичен начин”, последва изявление от съпредседателя на ПП Кирил Петков, който пък уточни, че приема критиката на Борисов и меморандумът не е ултиматум.

„Меморандумът не е ултиматум, предлагаме да стигнем до разбирателство. Ако всички се съгласим, има смисъл от следващото управление. Не подаряваме нищо на ГЕРБ, не става дума и за „делкане“. Реално трябва да се откажем от контрол. Искаме регулаторите да са свързани с независими хора, преминали проверка за интегритет, които не са политически оцветени”, коментира Кирил Петков.

Ген. Атанас Атанасов поясни, че червени линии няма и трябва да се седне на масата на преговори.

„Нямаме намерение от нищо да се отказваме, но в интерес на държавата сме готови да преговаряме за всичко. Моето мнение е, че обществото към днешна дата не желае избори, но ако не може да постигнем споразумение, изборите са единственият изход", заяви Атанас Атанасов.

Отговор от страна на опозицията даде само лидерът на БСП Корнелия Нинова, която коментира, че меморандумът бива признание, че сглобката съществува, за да си раздели постовете.

"Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, сега предлагат на власт същия модел, и на Борисов - 50% от държавата", смята Нинова. Тя коментира, че меморандумът е признание, че сглобката съществува, за да си раздели постовете.

Дали предложеният меморандум ще разбие сглобката и през юни България ще проведе избори 2 в 1- европейски и национални, предстои да видим. /БГНЕС