Норис изпревари Верстапен в Маями за дебютна победа във Формула 1

Ландо Норис с Макларън триумфира в тазгодишното издание на Гран При на Маями, шести кръг от сезона във Формула 1. След пет години и 110 състезания, 24-годишният пилот най-сетне ликува с победа в най-престижната автомобилна надпревара в света.

Успехът на Норис и Макларън е още по-сладък, след като на второ място на почетната стълбичка остана трикратният световен шампион Макс Верстапен с Ред Бул. Верстапен спечели седми последователен полпозишън на квалификацията в събота вечер, но не успя да опази водачеството си. Ключово за развитието на състезанието бе и появата на кола за сигурност на пистата, след като Логан Сарджънт от Уилямс претърпя инцидент в 29-та обиколка. Норис вече бе изпреварил конкуренцията, когато реши да влезе в пит-стопа, докато останалите караха бавно зад колата за сигурност. Когато се появи отново на пистата, той продължаваше да води, а след това увеличи аванса си пред Верстапен, за да ликува в крайна сметка със 7.6 сек пред втория в крайното подреждане.

Трети на почетната стълбичка се качи Шарл Льоклер с Ферари. В топ 10 влязоха още Серхио Перес (Ред Бул), Карлос Сайнц (Ферари), Люис Хамилтън (Мерцедес), Юки Цунода (Хонда), Джордж Ръсел (Мерцедес), Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Естебан Окон (Алпин).

"Просто съм горд от постигнатото. Много хора се съмняваха в мен. Направих много грешки в последните пет години от кратката ми кариера, но днес успяхме да направим всичко както трябва. Този успех е за целия отбор. Останах с Макларън, защото можех да повярвам в тях и вярвам в тях. Днес доказахме точно това", коментира Норис, а Верстапен засипа с комплименти победителя. "Веднъж щом те преминаха на твърди гуми, просто имаха повече скорост, и особено Ландо, той просто летеше. Беше невероятно трудно за нас в този период, но ако второто място е лош ден, нямам претенции. Много съм щастлив за Ландо. От дълго време чака тази победа и няма да бъде последната му, така че определено го заслужава днес".

Нидерландецът продължава да води в генералното класиране със 136 точки, като има 33 аванс пред съотборника си Перес. Трети е Льоклер с 98 пункта, а Норис и Сайнц имат по 83. Следващото състезание във Формула 1 е Гран При на Емилия-Романя на 19 май. /БГНЕС