„Nissan“ ще продава само електрически автомобили на европейския пазар от 2030 г.

Японската компания Nissan Motor Group обяви в понеделник, че всички нейни нови модели, продавани в Европа, ще бъдат изцяло електрически и планира от 2030 г. да продава на континента само електрически превозни средства (ЕПС), присъединявайки се към нарастващия брой автомобилни производители, които инвестират значителни средства в електрификацията, съобщава Аджерпрес.

Базираната в Йокохама компания заяви, че един от двата нови електрически модела, които вече са потвърдени за Европа, ще се произвежда в завода ѝ в Съндърланд, Великобритания.

"Вече няма връщане назад", заяви главният изпълнителен директор Макото Учида.

Съобщението на Nissan идва в момент, когато автомобилните компании от двете страни на Ламанша призоваха ЕС да отложи търговските изисквания след Брекзит. Съгласно търговското споразумение, договорено при излизането на Великобритания от блока, 45% от стойността на електромобил, продаван в ЕС, трябва да идва от Обединеното кралство или ЕС от 2024 г. нататък, за да се избегнат митата. Ако регламентът не бъде изпълнен, ще се прилагат вносни мита от 10%. От 2027 г. ще се прилагат още по-строги ограничения.

Но президентът на Nissan за Африка, Близкия изток, Индия, Европа и Океания, Гийом Картие, заяви пред репортери, че автомобилите, произведени в Съндърланд, ще отговарят на тези разпоредби.

Тази година Nissan обяви, че до 2030 г. ще пусне на пазара 19 нови електрически автомобила.

Преди това Nissan обяви, че до фискалната година, която ще приключи на 31 март 2027 г., 98% от продажбите му в Европа ще бъдат електрифицирани, т.е. те ще бъдат само от напълно електрически или хибридни автомобили. Новата цел за продажба на изцяло електрически автомобили в Европа до 2030 г. изравнява Nissan с партньора в алианса Renault, който иска марката Renault да бъде изцяло електрическа до 2030 г.

Ford и Stellantis също искат да продават изцяло електрически автомобили в Европа до 2030 г., а Volvo има същата цел, но в световен мащаб.

През финансовата година, приключваща на 31 март 2023 г., нетната печалба на Nissan нарасна с 3% до 221,9 млрд. йени (1,65 млрд. долара), тъй като по-високите разходи за суровини бяха компенсирани от обезценяването на йената спрямо долара. Освен това годишната оперативна печалба се повиши с 52,5% до 377,11 млрд. йени, а продажбите нараснаха с 25,8% до 10,6 трлн. йени.

Базираната в Йокохама компания очаква аванс на оперативната печалба до 520 млрд. йени (3,85 млрд. долара) през финансовата година, приключваща на 31 март 2024 г. Освен това нетната печалба ще се увеличи с 42% до 315 млрд. йени. /БГНЕС