Нинова: Висока избирателна активност, за да няма "Борисов 4". От БСП подаваме ръка

Изборите в България се фалшифицират и манипулират, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по промените в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Според Нинова има редица доказателства през времето на 10-годишното управление на ГЕРБ, че се извършват изборни манипулации, а предпоставките за това дори се залагат в самия закон. „Условията за фалшификации залагате в промените в Изборния кодекс“, обвини управляващите лидерът на левицата и допълни, че така се изкривява истинският вот на суверена.

Нинова разкритикува предложението за смесена система на гласуване – на машина и с бюлетина, заради което президентът върна промените в закона за ново обсъждане. Тя подчерта още, че настоящите текстове отново се правят „в последния момент“, което определи като „порочна практика“, заради което страната ни получавала често критики от различни международни организации и институции.

„Това създава несигурност, нетрайност в законодателството, липсва време за подготовка на изборната администрация“, категорична бе Нинова. Според нея това кара и хората да стават апатични и да не искат да участват в политическия живот на страната, а това го доказва и традиционно ниската избирателна активност в България.

Корнелия Нинова призова всички партии за „обединение за честни избори“ и допълни: „От БСП подаваме ръка“.

Според нея единственото решение, което ще позволи „да се сложи край на този модел на управление“ и да се гарантира, че той няма да се възпроизведе отново кабинет „Борисов 4“, е високата избирателна активност.

„Моделът на управление може да бъде променен единствено през честни избори“, заключи Корнелия Нинова. /БГНЕС