Нинова: Целта ни е да защитим домакинствата от тормоза на колекторските фирми

След тежките кризи, които настъпиха в България, социална, икономическа, повишаване на цените, енергийна, хората са подложени на психологически и физически натиск за събирания на вземания, целта ни е държавата да защити домакинствата от произвол на колекторските фирми. Това заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова каза, че е поискала от коалиционните партньори да задействат клауза, която изисква свикване на експертен съвет за създаване на общ законопроект.

„Всяка от партиите в коалицията излъчи представители, днес е нашата първа среща и започваме да работим подготовка на ред и правила, по които да се вземат тези вземания. Да се сложи край на тормоза над хората“, подчерта Нинова.

Тя добави, че в България има регистрирани 17 колекторски фирми, но е крайно неуреден начинът на събиране на вземанията.

Затова ще предложим да се въведат правила за събиране на тези вземания. Няма уредена процедура за информираност, за да може длъжникът да реагира, има натоварване на вземането с допълнителни суми. Да не се слагат публични обяви пред жилищата на хората, а да се търсят лично те, а не по никое време да идват някакви хора, които не се легитимират кои са, започват да заплашват. На вниманието ни са всички тези проблеми. Има политически воля“, категорична е Нинова.

Увеличението на цените на мобилните услуги е спряно, заяви още Нинова. /БГНЕС