Нинова: Служебният кабинет да не се занимава с бюджета

Служебният кабинет да не се занимава с бюджета. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

"Вчера министърът на финансите даде пресконференция, че ни очаква апокалипсис. Г-жа Велкова беше заместник-министър на Асен Василев, с нея сме прекарали повече часове в подготовка на бюджета отколкото с Асен Василев", каза Корнелия Нинова. Тя допълни, че Велкова е подписала този бюджет и ги е уверила, че няма повод за притеснение и подчерта, че за БСП е твърде изненадваща сегашната й позиция. "Каква е разликата да бъдеш заместник-министър в редовно и в служебно правителство", попита Нинова.

Лидерът на БСП подчерта, че България е първа по ръст на промишлено производство и четвърта по растеж на БВП от 27 държави по данни на ЕСИ. "Оставихме стабилна икономика", категорична е тя и допълни, че са оставени 8,5 млрд. лв. в хазната и 1,5 млрд. лв. излишък.

"Откъде идва числото 11 млрд. дефицит? Откъде идва, за какво ще се харчи", попита Нинова. По думите й умишлено се създават паника и страхове сред народа, който и без това е достатъчно наплашен. "Връщат финансовия и икономическия модел „Симеон Дянков — Бойко Борисов", смята тя.

Според лидера на левицата се внушава, че е водена неразумна политика от страна на бившите управляващи и че тече подготовка на общественото мнение за вдигане на данъци. "Няма да им се получи опитът да прекъснат социалните програми", заяви Нинова.

"Разбираме, че готвят бюджет за догодина. Очевидно се канят да режат социалните разходи и да заложат вдигане на данъци", подчерта лидерът на левицата. Нинова уточни, че "БСП за България" са гарант, че това няма да се случи и в следващия парламент, и в следващо правителство. По думите й не може народът и бизнесът да оцелеят без социална подкрепа от държавата. "Да вдигаш данъци в тази криза е безумие", категорична е тя и добави, че дори и да бъдат предложени подобни мерки, те ще бъдат прекроени в следващия кабинет.

На въпрос, свързан с предстоящите предсрочни парламентарни избори, Нинова отговори, че всички листи са регистрирани.

Стартът на националната предизборна кампания на БСП ще бъде в Бургас на 3 септември, където Младежкото обединение организира национална среща.

По отношение на "Газпром" Нинова заяви, че смята, че трябва да се водят разговори, освен да се търси диверсификация, трябва и да се осигури най-ниската цена на природен газ за домакинствата и бизнеса. "Що се отнася до служебния кабинет, от вчера сме на мнение, че там никой не знае какво прави другия", каза тя и уточни, че има предвид и изявлението на служебния премиер Гълъб Донев, че не знае кой води преговорите с "Газпром". /БГНЕС

Тагове: