Нинова: Скандал в управляващата коалиция може да провали приемането на бюджета

Скандал между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС могат да взривят бюджета и може и да нямаме бюджет. Това заяви в Бургас лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморския град.


„Днес се гледа на тристранка бюджетите на НОИ на Здравната каса, но те са свързани с държавния бюджет. Там има една бомба, която цъка и не може да бъде засега обезвредена. Става въпрос за 1.2 млрд. лв. от БЕХ. Асен Василев ги е заложил като приход в бюджета. Това са така наречените 100% дивиденти от енергийните дружества, които иска да събере. Той ги е заложил като приход, но тези пари ги няма. Според министърът на финансите съществуват два отчета на БЕХ. Единият през февруари, в който тези пари ги има и втори, в който ги няма, тъй като счетоводни спекулации БЕХ са ги скрили. Тези пари обаче трябва да влязат като приход, защото срещу тях стои разход. В също време коалиционният им партньор ГЕРБ- СДС, чрез Делят Добрев сигнализирах прокуратурата срещу Асен Василев, че иска да вземе тези пари по този начин да фалира БЕХ“, заяви Нинова.

По думите и двата коалиционни партньори се съдят за тези пари и спорят, а това означава, че може двете коалиционни партии да не гласуват еднакво бюджета.

„Това означава, че може отново да се мине на плаващи мнозинства. Това е голямата опасност пред България, ако ПП и ГЕРБ не се разбират за тези милиарди и евентуално трябва да се режат разходи и това е една от причините ние да не подкрепим бюджета. Втората обаче е абсолютно го замразяване на социалните плащания” заяви още Нинова. /БГНЕС