Нинова прие третия мандат: Ще положим всички усилия за кабинет

Избрах да връча на БСП третия мандат, причините са много. БСП изповядва ценностите свобода, солидарност.

БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на правителство. Вярвам, че тези хиляди честни хора са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на кабинет около ясни ценности. Това заяви президентът Румен Радев, който връчи третия мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

България има нужда от правителство. С указ 218 ви възлагам да обявите кандидат за министър-председател, се обърна президентът към Нинова.

От своя страна лидерът на БСП заяви, че разбират отговорността, която поемат. Ще положим всички усилия да съставим редовно правителство, което да предприеме мерките за реформа, мерките за промяна, да гарантира в следващите месеци стабилност за България. Ще опитаме да видим как можем да дадем гаранция за сигурност и стабилност, благодаря ви, добави Нинова.

След срещата при президента тя заяви, че оттук нататък следва разум, мъдрост, спокойствие, отчитане на изпитанията, пред които са поставени и полагане на сериозни усилия за съставяне на кабинет и мнозинство в парламента.

Днес ще се обърнем към другите партии за график за разговорите и ще информираме в парламента, добави Нинова. Ние сме пред два избора – единият да съставим редовен кабинет или отиваме на избори. Всички са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим спокойно и разумно. При първия мандат имаше проблеми с министрите, защото имаше готови решения, сега предлагаме да седнем и да обсъдим решения, отбеляза още Нинова. Следващия петък трябва да дойдем при президента с премиер, уточни тя.

Има риск служебната актуализация на бюджета на служебния кабинет да не събере мнозинство. Ние гледаме на актуализацията на бюджета като на възможност да съставим мнозинство, коментира Нинова.

Ние като коалиция най-вероятно в четвъртък ще съберем Националния съвет и коалиционните партньори, там ще решим как да продължим. Ние искаме да отидем пред нашия колективен орган с някакво предложение след разговори с партиите, каза още лидерът на БСП. /БГНЕС