Нинова: Петков публично да подаде оставка, Радев да уволни председателя на ДАНС

Кирил Петков да излезе незабавно и да обяви, че подава оставка. Президентът Румен Радев да уволни незабавно председателя на ДАНС. Това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова настоя парламентът да вземе решение като най-висш държавен отговор, за да предотврати кризата в отношенията с Русия заради изгонването на руските дипломати и технически персонал. Тя предложи следните няколко стъпки.

„Кирил Петков да излезе и да обяви официално, че няма да се кандидатира за премиер. Преди да го направи незабавно да уволни заместник-министърът на външните работи, защото е подписал нотата. Президентът да уволни председателя на ДАНС, който е приел устно да му наредят да изготви едни списъци“, каза Нинова.

Тя призова министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска да отмени нотата на своя заместник. „Това е в нейните правомощия“, обясни Нинова.

Лидерът на БСП поиска да се направи точен списък с броя на дипломатите, за които има данни, че са били шпиони, а всички останали да бъдат извадени от този списък. Така според нея ще се възстанови върховенството на международното прави и ще се излезе от тежката криза, предизвикана от решенията на Петков. „Така ще преодолеем огромната пропаст към която се движим като държава и общество, подчерта още Нинова.

Тя предупреди, че държавата е изправена пред реална опасност, ако прекратим дипломатическите си отношения с Русия. „Ние сме отговорни за стотици българи в Русия.

Какво ще правим с българските фирми. Има три жилищни блока с над 400 семейства с непълнолетни деца. Какво правим с тези българи, ако днес се затвори посолството. Някаква мисъл за грижа имате ли2“, обърна се тя към депутатите.

Нинова попита дали искаме да се наредим до следните четири държави, които са скъсали дипломатически отношения с Русия: Папуа Нова Гвинея, Суринам, Грузия и сега Украйна заради войната.

„Нито един от големите опоненти на Русия не си е позволил това, което се случва в България. Нито една държава в света днес не си позволява да скъса дипломатически отношения и да затваря дипломатическото си представителство. Трябва да си дадем сметка за икономическите, политически и културни последици. Представете си, че спрат доставките на петрол днес. Представете си, че спре взаимното сътрудничество през АЕЦ „Козлодуй“ може ли да си позволим да останем без ток?“, заяви Корнелия Нинова. /БГНЕС

Тагове: