Нинова: Нулевото ДДС на хляба, ако не намали цената, поне ще я задържи

Нулевото ДДС на хляба, ако не доведе до намаляване на цената, поне ще доведе до нейното задържане, защото намалява производствените разходи за хляба. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която отговаря на депутатски въпроси в ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

„Така, че поне в първите дни смятам и прогнозите на хлебопроизводителите са, че ще доведе до намаляване, след това, ако нещо се случи, са на ход контролните органи. Но със сигурност ще задържи цената и няма да позволи, ако се вдигнат другите разходи за суровини като ток, да расте така главоломно нагоре”, заяви Нинова.

Нинова бе категорична, че няма пречки антикризисните мерки на правителството да проработят, особено 25-те стотинки отстъпка за литър гориво, както и нулевото ДДС за хляб, от 1 юли, стига депутатите в парламента да одобрят промените в закона.

„Вече сме в ръцете на депутатите да приемат законите – за ДДС, за акциз, актуализацията на бюджета“, каза Нинова.

Вицепремиерът коментира още, че за да се гарантира, че фирмите и семействата ще могат да се възползват от 2 млрд. лева под формата на мерки, трябва да се гарантира, че по веригата няма търговци и спекуланти, които да трупат печалба на гърба на хората.

1600 проверки са извършени по пазари и тържища за първите месеци на годината. 500 проверки е извършила само Комисията за защита на конкуренцията, стана ясно още от думите на Корнелия Нинова. /БГНЕС