Нинова: Не сме се отказали от идеята служебният кабинет да стане редовен

Декларирахме готовност, че ако третият мандат дойде при нас, ще разговаряме с „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ. Ние идваме”. И с трите партии имаме основата, върху която да стъпим по приоритети и политики на бъдещо правителство.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след приключилите втори консултации при президента, чиято цел е съставяне на редовен кабинет в рамките на 46 Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова съобщи, че по време на разговорите не е обсъждана конкретна дата за президентските избори.

Не сме се отказали от своята идея – служебният кабинет да стане редовен, но това зависи от решението на президента за мандата, каза Нинова и посочи, че ще се водят разговори.

В началото на срещата, Нинова даде заявка за хладнокръвие при получаване на мандат.

Една от двете задачи, които си е поставила коалиция "БСП за България" е да положи максимални усилия да се състави редовен кабинет, каза тя пред Румен Радев.

Нинова посочи актуализацията на бюджета в три посоки – стабилизиране на здравната система за посрещане на ковид кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както и подготовката на държавата за евентуална мигрантска вълна като основни задачи. Тя отново повтори, че БСП ще внесат своите предложения в актуализацията между двете четения на бюджета.

По време на вторите консултациите с цел съставяне на редовно правителство, Нинова каза, че БСП ще положи максимални усилия да се съставяне на кабинет, ако третият мандат им бъде връчен, а допирни точки няма да бъдат търсени при ГЕРБ и ДПС. "В това отношение може да се разчита на хладнокръвен разум, стабилно поведение и отговорно поведение от коалиция БСП за България, което ние показахме при първите преговори", посочи Нинова.

Президентът отбеляза, че след като от ГЕРБ-СДС са потвърдили своята позиция, че те ще върнат веднага втория мандат при неговото връчване, това поставя още по-голяма тежест върху третия мандат. Дали българският парламент ще може да отговори на очакванията на българските граждани, или той ще бъде пропилян отново. За това трябват диалог, отговорност и конструктивност. Именно БСП беше тази, която в консултациите между партиите от 46-я парламент до момента прояви отговорност, прояви зрялост и мъдрост, отбеляза Румен Радев. /БГНЕС