Нинова: Мандалото хлопна за ИТН, преговорите с тях приключиха

Ние от БСП сме хладнокръвни, търпели и разумни. По-важно е дали милион софиянци ще имат парно и топла вода през зимата, дали два милиона пенсионери ще имат актуализирани пенсии през октомври, от емоциите.

Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не курс по психотерапия на "Аз"-а. С него се занимава Фройд.

Това каза лидерът на БСП и мандатоносител на третия мандат Корнелия Нинова пред БТВ.

Колегите от ИТН казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за Програма и закони, обвиниха ни, че само сме ги слагали на масата, и сме ги принуждавали да гласуват. Това не е вярно! Ние от БСП убедихме всички останали партии да отворим Програмата към ИТН.

По отношение на антикорупционния закон - събрахме ги с огромни усилия, убедихме и двете страни да отстъпят, ИТН заявиха, че искат поправки, убедихме ПП да се съгласят. Днес те дават още един аргумент, че искали да се оттеглят от преговорите.

А реалната причина е, че статуквото, старите обвързаности, зависимости, на инхаус поръчки, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се изплашиха, че може да има кабинет, че може да има антикорупционен закон, и че Рашков може да е шеф на КПКОНПИ, се оттеглиха.

И затова ползвам случая да им кажа, - тъй като чувам, че искат Христо Ивано да им се извини,- искам да кажа: Мандалото хлопна за ИТН. Преговори с ИТН няма да водим повече.

ИТН да си играят, да счупят държавата, само защото някой отзад така им е казал така, - няма да стане.

Има смисъл да се водят преговори с ПП и ДБ поне да завършим започнатото. Програмата е добра, дали ще има правителство, което да работи по нея, или ще е предизборна програма, важно е да я има, допълни Нинова.

По отношение на призива на президента Румен Радев БСП да действа спрямо Конституцията за третия мандат, Нинова коментира: "Прави ми впечатление ГЕРБ как бързо прегърнаха това изказване и казаха "Ей, президентът ни послуша и накара БСП да върне мандата в понеделник" - тази симбиоза между ГЕРБ, ДПС и президента не е от вчера в това изказване. Президентът от първия месец бие по кабинета, от първия месец постоянно ни критикуваше кабинета, но ние ще се отнесем с уважение с Конституцията и партийните ни органи, и в сряда ще кажем какво ще стане с мандата. "/БГНЕС