Нинова: Комисията на Манолова е предизборна

Единствено право на президента е да обяви служебния си кабинет. Нека да го оставим да го направим. Ще разберете утре дали в него ще има служебни министри от БСП. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея комисията за разследване на управлението на ГЕРБ, създадена по идея на Мая Манолова, засега изглежда повече като предизборна кампания. Фактите и данните, изнесени на комисията, ще имат резултат, ако прокуратурата и съдът ги разгледа, т.е. върви се по институционалния път, заяви Нинова

Тя посочи, че ако не бяха върнали незабавно мандата, това е щяло да даде възможност на ГЕРБ и Бойко Борисов да продължат да управляват. Нещо, срещу БСП се е борила четири години.

Нинова подчерта, че шансът за създаването на кабинет е била в рамките на втория мандат, връчен на „Има такъв народ“.

„Надявам се следващият парламент емоциите да бъдат туширани. Трети избори ще бъдат пагубни“, каза тя пред БНТ.

„В 45-то Народно събрание БСП беше остров на стабилност и разум. Нашите цели бяха разграждане на модела Борисов, икономически мерки в подкрепа на засегнатите от пандемията и промени в Изборния кодекс. Внесохме мораториум за спиране на концесиите. Изненадахме се, че трите партии на протеста не го подкрепиха. Втората стъпка беше да забраним да се харчат парите от джипката. Трите нови партии отново казаха не. Когато се стигна до второ четене на Закона за преизчисляване на пенсиите ГЕРБ и новите партии отново го спряха. Тази мярка можеше да се случи и трябваше. Внесохме предложение и Борисов да извърши актуализация на бюджета. Борисов изхарчи над 5 млрд. лева извън одобрените“, изброи Нинова и добави: БСП прави разумна и последователна политика.

Тя смята, че част от промените в Изборния кодекс са положителни, но фактът, че не бяха изчистени списъците от мъртви души отново поставя под съмнение изборите.

„Когато тръгваш на състезание не казваш, че се борим за второ място. Но трябва да сме реалисти. Ще направим всичко възможно, за да подобрим третото си място“, каза Нинова.

Тя не смята, че причината за загубите са разделите с някои известни политици от БСП като Красимир Янков или Георги Гергов.

„На три пъти ще съберем националния съвет до края на месеца, вярвам, че резултатът ще бъде различен“, каза Нинова. /БГНЕС