Нинова: Борим се за здрава и образована нация, която прави модерна икономика

Демографски стабилна, здрава и образована нация, която прави модерна икономика, има високи доходи и живее в справедлива и чиста държава. Това е в едно изречение всичко, за което се борим. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по бТВ.

Тя заяви, че искат да спечелят изборите, за да си реализират програмата и тя да даде своя резултат.

Като едно от нещата, които ще променят, тя отбеляза начинът на упражняването на властта и каза какъв е при Борисов и какъв ще бъде след него с конкретни примери. "Първо - за тези 11 години се разгради държавността и се обезсмислиха институциите. Направи се така, че целият обществен живот, животът на много групи от български граждани да зависи от волята на един човек, а не да се упражнява от институциите и да стъпва на принципите на държавността”, каза Нинова.

Примерът, който даде е отпреди няколко часа. „Г-н Борисов заявява, че са дали над 1 млрд. лв. на пенсионерите в помощ за ковид кризата. Това е много добре, хората особено възрастните, имат нужда от това, но ето това е добър пример как не бива да се упражнява властта. Той я упражнява на парче, ад хок, според ситуацията дали е преди избори или ГЕРБ е в криза, защото 11 години не намери сили да преизчисли всички пенсии. Какво означава това? Да, сега на парче, преди изборите ще им помогне с 50 лв., но след изборите и след кризата, възрастните хора ще продължават 1,5 млн. да живеят на прага на бедността. Какво ще бъде след Борисов, защо не се прави така политика, да зависи от един човек, когато му хрумне или ситуационно. Това не променя живота на хората дългосрочно и стратегически. Как ще бъде? Ще се преизчислят всички пенсии, което ще доведе до увеличение на пенсиите между 20 и 30% в зависимост от осигурителния принос и стажа на всеки човек, и това ще бъде трайно, в криза или без криза, те ще имат повишени пенсии и няма да живеят на прага на бедността и няма да зависят от хрумването на един или друг министър-председател, независимо кой е той, как се казва и от коя партия. Ето това е различният начин на упражняването на властта”, заяви Нинова. /БГНЕС