НИМХ: Протестът ни не е манипулиран и политически ангажиран

Категорично не приемаме, че протестът ни е манипулиран и политически ангажиран. Това заяви директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Брънзов определи протеста като професионален и че не е свързан с искане на пари.

Той обясни, че НИМХ е ресурсно ограничена, а всъщност обслужва 8 министерства и техните структури. "Много добре знаем проблемите. С този ограничен ресурс не можем да обслужваме всичките желания и нужди на тези министерства", заяви още проф. Брънзов.

По думите му този протест не е бил толкова за самите служители на института, а за интересите на държавата.

"Първо се опитахме да алармираме съответните ръководители в държавата с писма, нищо не се получи. В крайна сметка колегите решиха да вземат нещата в свои ръце, в резултат на което бяхме свидетели на този протест, който те обявиха", каза професорът.

Сана ясно, че от НИМХ са изпратили писма до всички парламентарни групи и до председатели на комисии с аргументирана молба за спиране прехвърлянето им от МОН към МОСВ. "Нищо не налага такова спешно решение. Предложихме трайно решение, което да бъде Закон за НИМХ, какъвто беше внесен в 44-ото Народно събрание, но не стигна време за приемането му на второ четене в пленарна зала. Ние не можем да влияем на избора за подкрепа или не на парламентарните групи. Второ, изказването на народни представители от опозицията, корелацията в тях, не е на някакви уговорки, а това е, защото истината е една", каза още проф. Брънзов.

Основната причина за тази активност е да бъде ликвидиран НИМХ като научна организация. Той припомни, че такива закани е имало преди години. По думите му в Закона за водите е заложено генералният директор на института да се назначава от министъра на околната среда.

Проф. Брънзов заяви, че колегите му си запазват готовността си за протест. Той посочи, че ако законът бъде приет, те ще го спазват. /БГНЕС