Николов: Газът се използва като политическо и икономическо оръжие

Природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие във войната. Докато съм министър на енергетиката България няма да води преговори под натиск и сведена глава. България не се продава на каквато и да е цена.

Минимум за месец напред всички доставки на природен газ са гарантирани.

Това заяви енергийният министър Александър Николов по повод спирането на газовите доставки, предаде репортер на БГНЕС.

Още няма физическо намаляване на газа от Русия, стана ясно от думите на Николов, който ще даде допълнителни разяснения след заседанието на Министерски съвет.

В началото на изявлението си министърът даде малко хронология: В началото на април е получено писмо от Газпром за начина на плащания. Предприехме мерки за подсигуряване на количества, спиране на добива от Чирен, каза Николов и добави, че е поискано правно становище по съществуващия договор.

Предложената процедура от Газпром за плащане крие рискове. Плащанията ни са регламентирани в долари. Недоставянето на количества от Газпром са нарушения на договорите, каза още той.

Министърът бе категоричен, че Булгаргаз разполага и към днешна дата с пълен пакет банкови реквизити за извършените плащания и добави, че БЕХ, включително Бългратрансгаз, са осигурили непрекъсваемост на природния газ. Не следва да очакваме ограничителен режим, заяви Александър Николов.

Днес ще има нова експертна среща за последващи стъпи, съобщи той и припомни, че България не е единствена в тази ситуация, от вчера е и Полша, и Литва.

Природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие във войната. Докато съм министър на енергетиката България няма да води преговори под натиск и сведена глава. България не се продава на каквато и да е цена, бе категоричен Александър Николов.

Той добави, че страната ни е лоялен партньор на всички съседни държави.

България не е Русия. Когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави, заяви още Александър Николов и каза, че ние няма да създадем сътресения в други съседни на нас държави. /БГНЕС