Николай Терзиев: Общината е вложила три пъти повече в „Манастирски ливади”, отколкото са платените данъци

В столичния квартал „Манастирски ливади“ са вложени три пъти повече средства от платените от гражданите данъци. В последните години се свърши много работа и ако днес има недоволни граждани това се дължи по-скоро на каприз, а не на реално съществуващи проблеми, които не се решават. Това каза в интервю за БГНЕС кметът на район „Триадица” инж. Николай Терзиев.

Разговаряме с районния кмет, за да разберем на какво е развитието в последните 2-3 години в квартала и защо някои от планираните цели и дадени обещания все още не са изпълнени.

Кои от поетите обещания на обществените обсъждания са изпълнени и кои не?

Николай Терзиев: Много от поетите обещания на обществените обсъждания са изпълнени и това е видно. Има и такива, които не са изпълнени. Но не са изпълнени не поради липса на воля или липса на финансов ресурс, а не са изпълнени поради спазване на процедури, които на моменти са доста тромави, затрудняват ни и отнемат време. Продължават процедурите по отчуждаването на улиците в това огромно каре, което беше прието още миналата година в програмата за отчуждаване и които продължават да се отчуждават и тази година.

Улица „Иван Кирков“, ул. „Флора“ и ул. „Златните мостове“ са над 28 имота, от които 25 са с готови оценки и предстои обявление за издаване на заповеди за отчуждаване. Остават само още 5 имота, за да приключи отчуждаването в района. Надявам се в рамките на 2-3 месеца да приключи отчуждаването и по тези три улици.

Освен това отчуждаване тече и по пробива на „Тодор Каблешков“, което изисква отчуждаването на още 20 терена от „Луи Айер“ до „Петко Ю. Тодоров“. Дотам терените също са с изготвен правен анализ и направени оценки.

Средните цени за отчуждаване са между 170 и 200 лв. на кв. метър. Въпреки тези не ниски цени има собственици, които обжалват процедурата и това води до забавяне. Преди два месеца, съдът ни отмени заповед, заради обжалвана оценка. Освен това по време на процедурата имоти биват препродавани, което също ни забавя.

Защо в бюджета на 2019 г. е включено за изграждане единствено южното платно на бул. „Т. Каблешков” от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“ при положение, че това е част от втория ринг на София и е абсолютно належащ пoнe пробивът до „Мол Парадайз”. Колко години са нужни на Столична община да проектира, финансира и построи булевард с дължина 2 км?

Николай Терзиев: Тук има предистория. Бул. „Тодор Каблешков“ беше предвиден преди около 3 години за пробив от „България“ до „Черни връх“ изцяло и само по северното платно, което да осигури този пробив. По този начин искахме да разтоварим ринга по „Околовръстното шосе“ и част от движението, свързвайки го с ул. „Филип Кутев“, бул. „Цар Борис III“.

Отново, съобразявайки се с огромния обществен интерес и желанието на хората булевардът да се изгради в целия му габарит – северното, южното платно плюс трасето на трамвая по средата, Общината и районната администрация възприеха това предложение. Това беше една обществена дискусия, която продължи близо година. Това изисква двоен, троен финансов ресурс за отчуждаване, защото декарите от 17 станаха 37. Наложи се препроектиране на цялото трасе при условие, че имаше изработени готови проекти за северното платно и избран изпълнител. Столичната община подкрепи интереса на гражданите и реши, че когато се прави нещо трябва да се направи изцяло. Това доведе до забавянето.

Концепцията се смени в последните две години и това доведе до така изглеждащото забавяне, но това не означава, че не се работи.

Готов е работният проект от „България“ до „Луи Айер“ по „Т. Каблешков“. В момента той се съгласува с всички отговорни страни и е изготвено КСС. Изпратено е задание в дирекция обществени поръчки в СО и в момента се готви стартиране на процедура за избор на изпълнител в пълния му габарит.

Идеята е проектът да се реализира на етапи – първият етап да е от бул. „България“ до „Костенски водопад“, вторият от „Костенски водопад“ до Луи Айер“ и третият етап - самия пробив когато приключим с отчуждаването на останалите 37 дка от „Луи Айер“ до „Черни връх“.

Кога ще се изградят тротоари по ул. Луи Айер?

Николай Терзиев: Самото изграждане на тротоарите по „Луи Айер“ е свързано също с отчуждаване. То не е кой знае колко, но по улицата ще минава Главен канализационен клон №7 в „Манастирски ливади“, който е един от седемте главни канализационни клона и е включен в Регионалния ПИП на СО. За да се изгради това нещо ще бъде максимално бързо отчуждено. Отново опираме до придобиване на собственост чрез отчуждаване.

Кога ще се даде възможност на пешеходците да пресичат безпроблемно кръстовището на „Луи Айер“ с бул. „Т. Каблешков“?

Николай Терзиев: До края на месеца ще бъдат начертани пешеходни пътеки във вида, в който искат гражданите. Ще бъдат начертани две пешеходни пътеки. Засега желанието на хората е да бъде осигурено пресичането на „Луи Айер“ и пресичането на „Т. Каблешков” в посока хипермаркета в района.

Обявените обществени поръчки за първата и единствена детска площадка в квартала е спечелена от фирма „БЕСТ КАР“, чиято основна дейност е свързана с отдаване на автомобили под наем. Впоследствие фирмата е с прекратен договор, поради неизпълнение и сега площадката се завършва от общинска фирма. Редно ли е да има контрол върху избора на изпълнител и неговата компетентност?

Николай Терзиев: Точно, защото има контрол, това се е случило. На два пъти пускахме обществена поръчка и никой не се яви на тях. На третото обявяване се яви точно тази фирма. Още в процеса на работа стана ясно, че тази фирма има капацитет за земни работи, но се оказа, че няма капацитета да изгради вертикалната планировка. Трябваше да изчакаме срока, за да може прекратим договора без санкции. Още по средата на обекта те са изразходили не повече от половината от средства за изграждане на „Зеления остров“, което е малко над 100 хил. лв. С останалите средства възложихме на общинска фирма „Чистота-Искър“ заедно с БКС-то на „Триадица“.

Блокирахме дадената гаранция от над 8000 лв., която фирмата е внесла в района, с идеята ако тя не стигне, за да покрием щетите и некачественото изпълнение, да заведем финансов иск към фирмата по съдебен ред. В началото не съм и предполагал, че те не могат да се справят с качественото изграждане на огради, павета, бордюри. И затова се разделихме с тях.

За „Зеления остров“ бяха предвидени общо около 270 000 лв. за изграждане на двете детски зони и фитнес площадка. Обещал съм на хората да бъде изградена и т.нар. „пенсионерски кът“, който ще се намира срещу детската площадка за най-малките. Вече сме пред приключване на обекта с двете детски площадки.

В петък ще придвижим процедурата за издаване на акт за ползване и ще махнем строителните огради, за да могат хората да влизат.

Защо е спряна обществената поръчка за детска градина в района?

Николай Терзиев: Обществената поръчка не е спряна, тя е прекратена поради липсата на достатъчен финансов ресурс за изграждането ѝ. Надявам се в рамките на не повече от месец да стартира нова обществена поръчка, съобразена с предвидените в бюджета средства. Оптимист съм, че тази година ще стартираме строителството.

Защо е спряна обществената поръчка за изграждане на мост на ул. „Тодор Джабаров”?

Николай Терзиев: Обществената поръчка не е спряна, а е приключена. Избран е изпълнител. Изпратили сме към Столична община искане за осигуряване на финансиране, за да стартираме изграждането на моста. Малко се забавихме с това, защото „Софийска вода“ и ЧЕЗ няколко месеца не ни съгласуваха проектите. Работехме под натиск . Искаха да изместваме техни съоръжения, за наша сметка, заради това мостче. Но сагата приключи. Решението за строеж е факт, избран е изпълнителят. Очаквам потвърждение за корекция на бюджета, за да може да стартира изграждането.

Защо кв. „Кръстова вада“ е райониран за прием в 1-ви клас към 73 СУ, при положение, че голяма част от живущите в „Манастирски ливади-изток“ са избрали своите жилища и платили местните си данъци заради близостта със 73 или 104 училище, а сега са изключени и от двете за сметка на по-далечен и транспортно не добре свързан квартал?

Николай Терзиев: Няма как „Кръстова вада“, която е на изток от 73-то училище да ги пратим в 121-во, което е на запад от 73-то. „Манастирски ливади“ са на запад от 73-то и не може те да отидат там, а „Кръстова вада“ да отидат в 121-во училище.

Районирането е направено напълно честно и е съобразено с броя на децата по улици и блокове. Най-близкото училище до „Кръстова вада“ е 73-то.

Този огромен район се обслужва от три училища – 73, 104 и 121-во.

Очаква се проблемът в района да се разреши с изграждането на училище в „Манастирски ливади“, което се очаква да започне догодина. Заедно с това се надявам да започне строителството на поликлиника и църква. Детската градина, училището, поликлиниката и църквата ще се намират на едно място.

Държа да кажа, че 121-во училище не е за подценяване и, че там се свърши много работа – изградихме нов тротоар от „Т. Каблешков“ до самото училище, ремонтирахме за 98 000 лв. покрива на основното тяло. Преди около месец получихме потвърждение от СО и започваме до месец ремонт на покрива на ниското тяло.

А до края на юли месец в двора на 104-то училище ще бъде изградена нова столова и многофункционална сграда. /БГНЕС