Николай Василев: Влизането в еврозоната е 10 пъти по-лесно, отколкото в ЕС

България никога няма да стане част от цивилизована Европа, ако не стане член на еврозоната. Това заяви финансистът Николай Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Центърът за развитие и политики (ЦРП), чийто председател е бившия началник на отбраната и народен представител от ГЕРБ ген. Константин Попов, организира кръгла маса „Българската икономика на прага на еврозоната“. В нея взеха участие видни икономисти, общественици, политици, представители на бизнеса и неправителствените организации, сред които Николай Василев, Петър Ганев, Васил Велев, София Кесидова, Зорница Русинова, Диана Митева и др. Форумът беше открит от председателя на НС Вежди Рашидов и от ген. Константин Попов.

„Днес е един хубав ден, защото на тази кръгла маса ще обсъдим важни неща, които ще дадат отражение във всички сфери, засягащи нашето бъдеще. Ще определят начина на мислене и взаимодействие, начина, по който ние като хора ще участваме активно в нашето бъдеще“, каза ген. Попов, обръщайки се към участниците.

В изложението си Николай Василев се спря на ползите от приемането на еврото и развенча някои от най-вкоренилите се митове във връзка с неговото приемане. Той подчерта, че влизането в еврозоната е 10 пъти по-лесно, отколкото влизането в Европейския съюз. Според финансистът няма никакви проблеми с приемането на единната валута, защото населението е подготвено за нея – повечето важни стоки и услуги, като покупка на апартамент или кола, както и пътуванията в чужбина, се изчисляват в евро. „Страната ни манталитетно е готова за еврото още с въвеждането на валутния борд. Ние нямаме проблеми с валутния курс, нямаме проблеми с това хората да разбират какво е това евро“, каза Василев.

Той отбеляза, че приемането на единната валута не трябва да се свежда до някакви прости математически сметки, тук става дума за много по-важни неща, като авторитет.

„Най-важните ползи от еврото не могат да се измерят математически, те не са икономически. Става дума за престиж, имидж и международен авторитет. Тези неща не могат да се купят с пари. Искаме ли нашите деца да са част от първокласната европейска цивилизация или искаме да сме част от Африка? Никога България няма да стане част от цивилизована Европа, ако не получим членство в еврозоната“, категоричен е финансистът и бивш министър.

Той посочи, че България в продължение на десетилетие е отговаряла на всички критерии за членство в еврозоната и дори в момента, въпреки проинфлационната политика, тя все още е по-подготвена от много други държави.

Единственият аргумент, който Василев би приел е позицията на някои десни икономисти и интелектуалци. Те са на мнение, че въвеждането на единната валута може да ни изиграе лоша шега и да се отпуснем и да бъдем малко по-недисциплинирани. „Те казват сега спазваме ограничения, но като влезем в еврозоната ще катастрофирам. Има две групи страни, такива, които са членове на еврозоната и такива, които са извън нея. И в двете групи има държави, които спазват фискалните критерии и такива, които ни ги спазват“, каза Василев.

Членът на УС и изпълнителен директор на ДСК Диана Митева посочи, че колкото по-бързо приемем еврото, толкова по-успешно ще се развива българската икономика. Като представител на банковия бизнес тя изтъкна, че те подкрепят процеса на присъединяване още от самото начало. „Ние трябва да бъдем член на еврозоната, но имаме по-тежката задача да извършим техническото преминаване. Този процес представлява дълбока трансформация“, каза банкерът и добави, че за България той ще е по-лесен, защото ние сме във валутен борд. /БГНЕС